Αντιμέτωπος με την παγίδα της Άγκυρας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ο Τσίπρας

Μετά από ένα εικοσαήμερο «διάλειμμα» από τις διεθνείς επαφές και έχοντας εν τω μεταξύ ολοκληρώσει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την ορκωμοσία εξπρές το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, δύο μήνες και έντεκα ημέρες μετά την εφιαλτική νύχτα της 12ης Ιουλίου, ξαναπέφτει στην αρένα των Βρυξελλών, αυτή τη φορά όχι για την ελληνική οικονομία αλλά για το μείζον ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας πλημμυρίζουν την Ευρώπη.

Η κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη Σύνοδο Κορυφής ενώπιον των 28 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού θα έρθει αντιμέτωπος με το σκληρό μπλοκ των κρατών που έχουν κλείσει τα σύνορά τους και κατηγορούν Ελλάδα και Ιταλία για τις πρωτοφανείς ροές μεταναστών και προσφύγων.

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών μελών και να ζητήσει από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να δείξουν εμπράκτως της αλληλεγγύη τους ώστε να αντιμετωπιστεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα του προσφυγικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να δώσει μία απάντηση που θα αποτελεί το στίγμα της Ελλάδας για το ζήτημα που αποτελεί πλέον θέμα εθνικής πολιτικής, καθώς οι χθεσινές αναφορές της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για αδυναμία της χώρας να διαφυλάξει τα θαλάσσια σύνορά της, επιχειρούν να ανοίξουν ουσιαστικά το διάλογο για επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων με πιθανή εμπλοκή και τη; Τουρκίας. «Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι -και γι’ αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε- αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης. Και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αυτό όμως δεν θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε μόνοι μας. Ούτε η Ελλάδα από μόνη της, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, μπορεί να τα καταφέρει» σημείωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Τυχόν συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία στο ζήτημα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων στη λογική που επιχειρεί να βάλει στο διάλογο η Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους ότι θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας ώστε να θέσει ευθέως θέμα «γκρίζων ζωνών» στις περιοχές που θα ελέγχονται από κοινού από τις δύο χώρες.

Παράλληλα, επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί και το ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλάνο βάσει ποσόστωσης, το οποίο για τους πρώτους 120.000 μεν λύθηκε παρά την καταψήφιση από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, αλλά με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αδιάλειπτα από τα τουρκικά παράλια είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει εκ νέου την ΕΕ.

«Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 ανθρώπων υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη» ανέφερε μέσω του Twitter η προεδρία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Μίλαν Κόβανετς διευκρίνισε επίσης μέσω του Twitter ότι η χώρα του, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση. Η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία.

Οι Βρυξέλλες θέλουν τον έλεγχο των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο

Μεγάλη και έντονη πίεση θα δεχθεί την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο για το προσφυγικό προκειμένου να ζητήσει ευρεία βοήθεια από την ΕΕ ώστε να διαχειριστεί την τεράστια εισροή προσφύγων, μία κίνηση που κάποιοι αξιωματούχοι βλέπουν ως το πρώτο βήμα προς την εκχώρηση του ελέγχου των συνόρων της στις αρχές της ΕΕ.

Όπως γράφουν οι Financial Times η προσπάθεια θα γίνει όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρευρεθεί σε μία εξαιρετικά σημαντική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, δύο μέρες αφού ορκίστηκε ως πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία.

«Αυτό που μας λένε είναι ότι ”είμαστε έτοιμοι να μετεγκαταστήσουμε (τους πρόσφυγες)”, αλλά χρειαζόμαστε ένα απόλυτα σταθερό σύστημα καταγραφής τους όταν φτάνουν”», τόνισε ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα, με τα διάσπαρτα νησιά της και μια κυβέρνηση με οικονομικά προβλήματα, έχει γίνει σημείο εισόδου για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ από την κοντινή Τουρκία και δεν έχει καταφέρει να τα βγάλει πέρα, γράφει η εφημερίδα.

Εντούτοις, οποιαδήποτε κίνηση μεταφοράς de facto ελέγχου των συνόρων της Ελλάδας στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να συναντήσει πολιτική αντίσταση στην Αθήνα, όπου οι μη δημοφιλείς διεθνείς διασώσεις έχουν ήδη εγείρει τη δυσαρέσκεια για τους ξένους που ποδοπατούν την εθνική κυριαρχία, τονίζουν οι FT.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν πως η Αθήνα θα διατηρήσει τον υφιστάμενο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Γιάννη Μουζάλα, έναν έμπειρο άνθρωπο στις διεθνείς κρίσεις, που έχει εργαστεί στενά με τις αρχές της ΕΕ στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη στα νησιά της Ελλάδας.

Η εύρεση τρόπου ώστε να καλυφθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο κ. Τουσκ διστάζει να φανεί ως ο άνθρωπος που επιβάλει στην Αθήνα τη φύλαξη των συνόρων της από την ΕΕ.

Σχέδια για μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης έχουν εδώ και καιρό προωθηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε «πλήρως λειτουργική φύλαξη στα σύνορα και ακτοφυλακή».

Ενώ η Επιτροπή προχωρά με το σχέδιο, κάποιοι αξιωματούχοι είναι σκεπτικοί σχετικά με το πόσο θα πάρει μέχρι να θεσπιστεί ένα τέτοιο σώμα. «Πήρε στους Αμερικανούς 150 χρόνια να στήσουν το FBI», σημείωσε ένας διπλωμάτης.

πηγή: newsbeast.gr

Pin It on Pinterest