Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αποζημίωση των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια


Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γάκη, οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία για την αποζημίωση των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια στις φυτικές καλλιέργειες στη Ρόδο. Με την τροπολογία, προστίθεται στο σχετικό νόμο ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η αποζημίωση των αγροτών από ζημιές που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της Ρόδου.

Η τροπολογία-προσθήκη, που υπογράφεται από τους βουλευτές Δημήτρη Γάκη, Νεκτάριο Σαντορινιό, Ήλία Καματερό και Σταύρο Αραχωβίτη, κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

<Συνημμένα το κείμενο της τροπολογίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ>

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Εγγείων Βελτιώσεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για συνεργασία στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας»

Θέμα: «Αποζημίωση των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια (ελάφια) στις φυτικές καλλιέργειες στη νήσο Ρόδο»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Στη Ρόδο, τα έντονα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το νησί, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα του νησιού, προκάλεσαν την μετακίνηση των ελαφιών προς τις πεδινές περιοχές του νησιού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Με την προτεινόμενη τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην αποζημίωση των αγροτών από ζημιές που προκαλούν τα ελάφια (πλατώνια) στις φυτικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα, αναδεικνύεται στην τοπική κοινωνία η πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού και η ανάγκη προστασίας της φύσης και της διατήρησης των μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, των δασών και των ελαφιών της Ρόδου.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, συμβάλει, αφενός στην προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που ζουν τα ελάφια μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και αφετέρου στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλατωνιού (Dama dama, L., 1758), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ελάφι (πλατώνι) της Ρόδου, με αρχαία καταγωγή και ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, καθώς διαφέρει γενετικά από άλλα πλατώνια της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, έχει καταγραφεί στη Σύμβαση της Βέρνης ως απειλούμενο είδος και συμπεριλήφθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Κινδυνεύον», δηλαδή είδος που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό του περιβάλλον στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, όπως προβλέπεται και από τη διαδικασία, οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν και θα αποδοθούν μετά την εκπόνηση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

Να προστεθεί στο σχέδιο νόμου άρθρο … με τίτλο «ειδικές διατάξεις», ως ακολούθως:

Άρθρο…

«Στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ν. 3877/2010 (Α΄ 160): «Ασφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις και ασθένειες», μετά την περίπτωση (ιβ), προστίθεται περίπτωση (ιγ), ως εξής:

«ιγ) ζημιές που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.»

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Οι προτείνοντες βουλευτές: Δημήτρης Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ήλίας Καματερός, Σταύρος Αραχωβίτης

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια