Νέα τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύει τη περιοχή Ρόδου-Καστελόριζου

ΜΕ 143 ψήφους υπέρ, μία κατά (Τουρκία) και τέσσερεις αποχές (Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Μαλί και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 23 Δεκεμβρίου το ψήφισμα 70/235 για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι οκτώ χώρες που προώθησαν δυναμικά το κείμενο (η Ιαπωνία, η Κύπρος, η Μικρονησία, το Μονακό, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική, η Ολλανδία και Τρινιδάδ – Τομπάγκο), έχουν όλες πρόσβαση στη θάλασσα.

Το 55σέλιδο ψήφισμα ασχολείται με όλες τις πτυχές των θεμάτων του Δικαίου της Θάλασσας και των Ωκεανών και καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει νέα έκθεση για τα ζητήματα αυτά στην προσεχή 71η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Στη συνδιάσκεψη που οδήγησε στην υπογραφή της Τρίτης Διεθνούς Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1973-1982, η Κύπρος συμμετείχε ενεργά και συγκηδεμόνευσε το ψήφισμα, δηλαδή «όχι μόνο ψηφίσαμε υπέρ, αλλά είμαστε από τους κύριους συγγραφείς και συμμετείχαμε ενεργά στη διαμόρφωση του ψηφίσματος», δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο λειτουργός της Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ.

Οι λόγοι, σημείωσε, «είναι ότι είμαστε νησιωτικό κράτος, η Σύμβαση κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη θάλασσα που μας περιτριγυρίζει, θέλουμε να είμαστε συνδιαμορφωτές των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας».

Διεκδικούμε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν μάλιστα πως η Τουρκία καταψηφίζει διαχρονικά τα σχετικά ψηφίσματα, αφού δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά μπορούν να έχουν πλήρεις θαλάσσιες ζώνες.

«Εμείς λέμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικούμε και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο -είπε- σημειώνοντας ότι αυτά η Τουρκία τα αμφισβητεί και γι’ αυτό μέσω της Συνθήκης προσπαθούμε να τα διασφαλίσουμε», προσθέτοντας πως αν και δεν μπορείς να αναγκάσεις ένα κράτος να δεχθεί μια διεθνή σύμβαση, «εμείς, με το να υπογράψουμε τη Σύμβαση, τηρούμε τους κανόνες της και με το να ψηφίσουμε το ψήφισμα δείχνουμε την αφοσίωσή μας στο κείμενο της σύμβασης κι αν τηρούμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, και με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα με το να μην τηρεί τους κανόνες αυτούς και δείχνουμε τη διαφορετική προσέγγιση που έχουμε με εκείνους».

Τουρκική ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα, η Τουρκια προτίθεται να δεσμεύσει όλο σχεδόν το Αιγαίο, προχωρώντας σε έκδοση ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις που σκοπεύει να κάνει κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία αρέσκεται σε τέτοιου είδους προκλητικές κινήσεις, αφού και πέρυσι στην αρχή της χρονιάς η Άγκυρα είχε εκδώσει σειρά αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες επιχειρούσε να δεσμεύσει εκτός των άλλων θαλάσσιες περιοχές που έφταναν μέχρι και τη Μύκονο.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιθυμεί να δεσμεύσει τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης-Λήμνου, τη ζώνη κάτω από την Ικαρία, καθώς και Σκύρο-Λέσβο-Άγιο Ευστράτιο. Έχει ενδιαφέρον ότι με άλλη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία δεσμεύει και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για στρατιωτικές ασκήσεις εντός Ιανουαρίου. Οι κινήσεις της Άγκυρας συμπίπτουν χρονικά με την προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης κορυφής, που θα γίνει μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Πηγή : sigmalive

Pin It on Pinterest