Τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας για την πυρκαγιά στο εστιατόριο Oscar

Ο Δήμος Ρόδου, 44 χρόνια μετά από την πυρκαγιά στο εστιατόριο Oscar, στην οποία έχασαν την ζωή τους 33 άτομα, σεβόμενος την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και ανταποκρινόμενος στο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων διοργάνωσε χθες (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου) στην Πλατεία Χαρίτου εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων με την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Πρέσβης της Ιρλανδίας, κος Noel Kilkenny, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Δανίας κος Rasmus Bogh και Σουηδίας, κος Patrik Svensson, ο Δήμαρχος της Ιρλανδικής πόλης Limerick, κος Kieran O΄ Hanlon, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κος Μιχάλης Κόκκινος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κος Δημήτρης Γάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο επίτιμος πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ρόδο κος Σκεύος Μουγγρος, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Βασίλης Κουκουλομάτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου Φώτης Νικολόπουλος, ο Διοικητής της 8ης Διοίκησης λιμενικού Σώματος Αιγαίου κος Γιάννης Αργυρίου ο εκπρόσωπος του συλλόγου εστιατόρων Ρόδου κος Κώστας Μάτσης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών του νησιού και συγγενείς των θυμάτων.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως το εν λόγω δυστύχημα παραμένει χαραγμένο στην μνήμη των κατοίκων της Ρόδου, ενώ υπογράμμισε πως το νησί της Ρόδου παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς και ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. «Ελπίζουμε ότι η σεμνή αυτή τελετή, και η καθημερινή ανάμνηση του γεγονότος που θα φέρνει αυτή η πλάκα, να βοηθήσει στο να ανακουφιστεί αυτή η συλλογική λύπη. Με αυτόν τον τρόπο νοιώθουμε ότι δεν χάσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ότι έμειναν για πάντα κοντά μας, εδώ στη Ρόδο».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, το Νεστορίδειο Μέλαθρον, όπου ο Δήμαρχος έκανε ένα μικρό ιστορικό στις Πινακοθήκες της Ρόδου, αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή της ευεργέτιδας της Ρόδου, Πάολας Νεστορίδου, και αναφέρθηκε στα έργα του Βάλια Σεμερτζίδη ο οποίος είχε πει: «…και έπρεπε ακόμα να δώσουμε αυτό, που είναι σήμερα η Ρόδος: την παρουσία της στον τουρισμό. Και την έδωσε με την εκπληκτική σύνθεση του «την φιλοξενία» που τονίζει την πιο ανθρώπινη πλευρά του τουρισμού σαν παράγοντας ειρήνης και προσέγγισης των λαών, καθώς οι απλοί άνθρωποι του τόπου αυτού προσφέρουν τα δώρα τους στους επισκέπτες κάτω από ένα λαμπερό ήλιο και από τα βλέμματα των περιστεριών».

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρόδου

Σας καλωσορίζω με βαθιά συγκίνηση, καθώς συμπληρώνονται φέτος 44 χρόνια από την τραγωδία στο εστιατόριο OSCAR.

Σήμερα ο Δήμος Ρόδου, εκπληρώνει μια ιερή υποχρέωση στη μνήμη των 33 ανθρώπων που έχασαν την ζωή του στην πυρκαγιά του OSCAR, σεβόμενος την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, ενός πολιτισμού που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Ένα νησί προικισμένο, που σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία ήταν το δώρο στο Θεό του Ηλίου και του Φωτός, τον Θεό Απόλλωνα.

Το νησί των φιλοσόφων, των ποιητών, των γλυπτών, των ζωγράφων και των Ολυμπιονικών.

Ένα νησί, που λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, κατέχει σημαντική θέση στο σταυροδρόμι Δύσης-Ανατολής, Βορρά-Νότου.

Στο νησί της κατανόησης και της συμπόρευσης πολιτισμών, στο οποίο Ρωμαίοι, Ιππότες, Τούρκοι και Ιταλοί πέρασαν, αλλά δεν άλλαξαν τις ηθικές αξίες και τις αρχές των κατοίκων τους.

Το νησί, που με τις απαράμιλλες ομορφιές και τον πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα, σε συνδυασμό με την αγάπη, και την φιλοξενία των κατοίκων του, πρωτοστάτησε, ήδη από την δεκαετία του 1960, στον τομέα του τουρισμού και αναδείχθηκε ως ένα από τα γνωστότερα και ασφαλέστερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου και του κόσμου όλου.

Μοναδικό μελανό σημείο στην ιστορία και την εξέλιξη του νησιού, το γεγονός που συνέβη στις 23 Σεπτεμβρίου 1972 στο εστιατόριο Oscar και που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και τις χώρες σας.

Δυστυχώς την ημέρα εκείνη, όλα τα γεγονότα συνέπεσαν με τέτοιον τρόπο, που το τραγικό εκείνο δυστύχημα επέφερε την απώλεια 21 Σουηδών, 5 Δανών, 5 Ιρλανδών, και 2 Ελλήνων. Οι ανθρώπινες ευθύνες πολλές, και αποδόθηκαν από την Δικαιοσύνη στους υπεύθυνους άμεσα. Οι τραγικές συμπτώσεις ακόμα περισσότερες. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, το δυστύχημα αυτό είναι χαραγμένο στην μνήμη των Ροδιτών.

Οι Ροδίτες πάντα αντιλαμβάνονταν τους επισκέπτες σαν δικούς τους φιλοξενούμενους και για αυτό η απώλεια ήταν προσωπική, και το δυστύχημα αυτό παραμένει μέχρι και σήμερα μια πικρή ανάμνηση στην ιστορία της Ρόδου.

Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με όλους τους κρατικούς και τοπικούς φορείς συνεχίζει να δουλεύει προκειμένου ένα τέτοιο κακό να μην ξανασυμβεί και το νησί να παραμείνει ένας ασφαλής προορισμός.

Σήμερα όμως ,σεβόμενοι τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας, παρότι ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε την ημέρα εκείνη και τους ανθρώπους που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Βρισκόμαστε μόνο λίγα μέτρα από το σημείο της τραγωδίας εκείνης, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της πόλης. Βρισκόμαστε εδώ με σκοπό να τοποθετήσουμε μια αναμνηστική πλάκα, η οποία θα βρίσκεται σε οπτική επαφή με το σημείο της τραγωδίας και θα μας θυμίζει για πάντα τις ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν.

Ελπίζουμε ότι η σεμνή αυτή τελετή, και η καθημερινή ανάμνηση του γεγονότος που θα φέρνει αυτή η πλάκα, να βοηθήσει στο να ανακουφιστεί αυτή η συλλογική λύπη. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε ότι δεν χάσαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ότι έμειναν για πάντα κοντά μας, εδώ στη Ρόδο.

Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ!

Ο Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

Pin It on Pinterest