«ΤΑΧΙΝΙ, Κερδίστε υγεία με μία κουταλιά την ημέρα» – Γράφει η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Χατζησάββα

taxini

Γράφει η κλινική διαιτολόγος –  διατροφολόγος Κωνσταντίνα Χατζησάββα

unnamed-1

Το ταχίνι είναι φυσικό παράγωγο του σουσαμιού, το οποίο παράγεται από τη διαδικασία αποφλοίωσης και ξήρανσης του σουσαμιού και εμφανίζεται ως πολτός. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (δρα κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (για σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά και μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (έχει αντιοξειδωτική δράση) και χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων).

Το ταχίνι, όπως και το σουσάμι, διακρίνεται για τη θρεπτική του αξία, μιας και είναι πλούσιο σε:

  • Καλά λιπαρά: Το σησαμέλαιο περιέχει 80% ακόρεστα λιπαρά οξέα, περισσότερα μονοακόρεστα σε σχέση με το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ απουσιάζουν τα βλαβερά για την υγεία trans λιπαρά οξέα.
  • Πρωτεΐνες: Είναι πλούσιο σε αμινοξέα, όπως τρυπτοφάνη, λευκίνη, αργινίνη, μεθειονίνη.  Όταν συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αποδίδει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αντίστοιχες των ζωικών. Το ταχίνι είναι σημαντικό να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας, καθώς επίσης και στις χορτοφαγικές δίαιτες, τότε που η πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών είναι μειωμένη, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο και πρωτεΐνη.
  • Αντιοξειδωτικές ουσίες: Περιέχει λιγνάνες (σησαμίνη, σησαμινόλη) , οι οποίες ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης Ε, την οποία, εμπεριέχει το ταχίνι.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Μία κουταλιά ταχίνι μας δίνει:

  • Ενέργεια: 89 θερμίδες
  • Πρωτεΐνες : 2.55γρ
  • Ολικά λιπαρά: 8,06γρ
  • Υδατάνθρακες: 3,18γρ
  • Φυτικές ίνες: 1,4γρ
  • Απλά σάκχαρα: 0,07γρ

Τα πέντε καλά που κάνει στην υγεία μας

  • Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία. Το ταχίνι περιέχει σησαμίνη, που μειώνει την απορρόφηση χοληστερόλης από τις τροφές, καθώς και την ενδογενή σύνθεση της από τον οργανισμό, οδηγώντας σε μείωση της συχνότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η πινοριζινόλη, που περιέχει, έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες, ενώ οι τοκοφερόλες και η σησαμίνη μειώνουν σημαντικά την αιθανόλη στο αίμα, βοηθώντας την ικανότητα του ήπατος να διασπά τοξικές ουσίες.
  • Αυξάνει ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 & Β3). Έτσι, σε συνδυασμό με το μέλι, είναι πολύ σημαντικό όποιοι έχουν έντονη πνευματική δραστηριότητα ή βρίσκονται σε περιόδους εξετάσεων να το προτιμούν.
  • Προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά. Άτομα με σιδηροπενική αναιμία ενδείκνυται να εντάξουν στη διατροφή τους το ταχίνι, μιας και είναι πλούσιο σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Η διατροφική αξία του ταχινιού ενισχύεται από το αυξημένο περιεχόμενο του σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, φυτοστερόλες, λιγνάνες, βιταμίνη Ε), που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελευθέρων ριζών.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη. Η ένταξη του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης (ολικής και κακής), λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαθέτει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου (δρα καταπραϋντικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες) και χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων).

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Δοκιμάστε το:

  • Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με κακάο για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.
  • Αναμειγμένο με γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα.
  • Σε αραβικές πίτες. Σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες με λαχανικά και θαλασσινά και σε πολλά φαγητά ακόμη.
  • Ως ξεχωριστό dressing για τις σαλάτες, ανακατεύοντας ταχίνι με λίγο χυμό λεμονιού και μέλι. Μια άλλη ιδέα είναι dressing  με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.
  • Αναμειγμένο με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, όπως άσπρα φασόλια.
  • Μαζί με σκόνη κακάο, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα για να φτιάξετε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών.
  • Ως συστατικό σε σπιτικά γλυκά, όπως το κέικ και τα μπισκότα. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε ταχινόσουπα, ταχινόπιτα ή ταχινοκουλουράκια.
  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη στον καφέ με λίγο ταχίνι.

Tip: Για ένα υγιεινό σνακ, προσθέστε σε λίγο ταχίνι χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά, για παράδειγμα καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε μπαστουνάκια, σέλερι, ντοματάκια, ραπανάκια.

unnamed-1