Τα βότανα που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας

Τα αρωματικά φυτά είναι γνωστά από πολύ παλιά για τις φαρμακευτικές, αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει ξανά τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Στην ελληνική φύση ευδοκιμούν πλήθος βοτάνων που, άλλα με την υπέροχη γεύση και άλλα με το άρωμά τους, μας χαρίζουν τις πολύτιμες ιδιότητες τους και μας ανακουφίζουν  συχνά από διάφορους πόνους και ενοχλήσεις.

-Φασκόμηλο: Είναι ιδανικό για βήχα, λαιμό, βραχνάδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, αδυνάτισμα και ξενύχτι. Έχει αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες. Το έγχυμά του χρησιμοποιείται για τη δυσπεψία, ενώ είναι κατάλληλο και για γαργάρες και στοματικές πλύσεις

-Χαμομήλι: Ως έγχυμα, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση στομαχικών διαταραχών αλλά και μολύνσεων. Για τον πονόκοιλο, την δυσκοιλιότητα, το αδυνάτισμα, μαλακτικό για το στομάχι.

Εξωτερικά με τη μορφή κομπρέσας, θεραπεύει δερματικά εξανθήματα, εγκαύματα και φλεγμονές των ματιών.

-Σπιρουλίνα: Ιδανική για να καταπολεμήσετε την βουλιμία. Σε ένα ποτήρι φρέσκο νερό ή φρέσκο χυμό διαλύετε ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας και το πίνετε μισή ώρα πριν το φαγητό.

-Τσάι: Το τσάι είναι γνωστό για τη χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis), προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια. Επίσης, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας και για το κρυολόγημα.

– Θυμάρι: Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ασβεστίου, καλίου και σιδήρου, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στο σωστό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά των αντιοξειδωτικών στο σώμα. Περιέχει ευεξάτμιστα αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν αντιικές, αντισηπτικές, αντιμυκητισιακές, αντιπαρασιτικές και αντιρρευματικές ιδιότητες.

-Μέντα:Η μέντα προσδίδει μία αναζωογονητική φρεσκάδα στην αναπνοή μας λόγω της μενθόλης, ένα αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στα φρέσκα φύλλα της μέντας και στο μίσχο της.Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αρκετών παθήσεων. Είναι γνωστή για τις αναλγητικές, αναισθητικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες εκτός των άλλων.

Επίσης είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση της ναυτίας, των εμέτων και του τυμπανισμού του στομάχου, όλα συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

– Δενδρολίβανο: Είναι έξτρα τονωτικό και σπασμολυτικό, για το άσθμα, βήχα, κοκίτη, γρίπη, πυρετό, ζαλάδες, ημικρανίες, βρογχίτιδα, πέτρα στην χολή, αρθρίτιδα, ξενύχτι, ποτό. Χρησιμοποιείται ευρέως και στη μαγειρική.

-Ευκάλυπτος: Κάνει καλό στο αναπνευστικό, στο κρυολόγημα, στη γρίπη, στο βήχα, στη δύσπνοια, στην ακμή και στα δερματικά προβλήματα. Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιείται για εισπνοές ή το αφέψημά του σαν κομπρέσα.

-Μελισσόχορτο: Χρησιμεύει ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, κατά του άγχους και της έντασης, διεγείρει το πεπτικό σύστημα και ενισχύει τη μνήμη. Χρησιμοποιείται ως αφέψημα αλλά και ως αιθέριο έλαιο, για χαλαρωτικό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική, σε σούπες, ψάρι, κρέας, μανιτάρια ή λεμονάτα φαγητά.
Πηγή: mothersblog.gr

Pin It on Pinterest