Tην στρατηγική ανάλυση της Συνθήκης των Παρισίων θα παρουσιάσει ο Dr. Νίκος Λυγερός στη Ρόδο

Tην στρατηγική ανάλυση της Συνθήκης των Παρισίων θα παρουσιάσει ο Dr. Νίκος Λυγερός, σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου (Αντιδημαρχία Πολιτισμού) του ιστότοπου www. Rhodes Medieval Town.gr με την χορηγία του Boutique Hotel Avalon και την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Στη συνδιάσκεψη ειρήνης των Παρισίων στην οποία συμμετείχαν οι νικήτριες Μεγάλες Δυνάμεις και τα υπόλοιπα κράτη που μετείχαν στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα, μεταξύ άλλων ρυθμίστηκε και το καθεστώς των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με το Άρθρο 14 της Συνθήκης ειρήνης των Παρισίων (10 Φεβρουάριου 1947), η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία των Νησιών Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψοί, Σύμη, Κώ και Καστελόριζο, καθώς και τις παρακείμενες σε αυτές νησίδες.
Μετά από αίτηση της Σοβιετικής Ένωσης, στα Νησιά των Δωδεκανήσων επιβλήθηκε αποστρατικοποίηση (Παράρτημα ΧΙΙΙ της Συνθήκης). Το γεγονός αυτό οφείλεται στην τότε διαμάχη Ανατολής- Δύσης. Η Ελλάδα λόγω της εσωτερικής ρευστής πολιτικής της κατάστασης, δεν ήταν σίγουρο ότι θα παρέμενε ενταγμένη στο «Δυτικό» στρατόπεδο, γι’ αυτό και ο ένας συνασπισμός δεν επιθυμούσε με κανένα τρόπο να δει τα νησιά των Δωδεκανήσων να μετατρέπονται σε στρατιωτικές βάσεις του αντιπάλου .
Με την υπογραφή της Συνθήκης ειρήνης των Παρισίων, η Ελλάδα έγινε το διάδοχο κράτος στις συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ιταλία με την Τουρκία νωρίτερα το 1932 και αφορούσαν τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής των Δωδεκανήσων, που τότε ανήκαν στην Ιταλία με την τουρκική επικράτεια.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στο Κατάλυμα της Ισπανίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου στις 19:00.

Pin It on Pinterest