«Συνωστισμός» στο Αιγαίο: Ξεκινάει η μεγάλη ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» με τους Τούρκους να δεσμεύουν περιοχές στο Καστελόριζο

Στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας σήμερα Σάββατο να δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία θα μετέχουν και υποβρύχια Η Ελλάδα αντιτάσσει την κοινή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση  «Μέδουσα».

Χθες η Άγκυρα εξέδωσε την NAVTEX 785/16 όπου το τουρκικό Ναυτικό θα ασκηθεί με υποβρύχια συσκευή. Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μιλίων από το Καστελόριζο.Θα λάβουν μέρος δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο πυραυλάκατοι.

Αύριο ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην ελληνοαιγυπτιακή άσκηση.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη και προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η Άκγυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είαι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και ισχυρίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις!

Την Κάσο την αναφέρουν με την τουρική ονομασία Τζομπάν επιχειρώντας έτσι να δείξουν ότι η νήσος «κατά βάθος» είναι «γκρίζα»

Τα  αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσουν από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Από πλευράς Αιγυπτίων θα συμμετάσχουν μια καινούρια φρεγάτα Fremm γαλλικής κατασκευής, δύο πυραυλακάτοι, μαχητικά F-16 και μονάδες ειδικών επιχειρήσων που θα συνεργαστούν με άνδρες της ελληνικής ΜΥΚ.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά -16.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη που καταδεικνύει το πόσο πολύ μεγάλη σημασία έχει για τις δύο χώρες.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση αποτελεί διαδικασία της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας που προβλέπει επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου κοαθώς κάποια στιγμή οι δύο χώρες θα νιώσουν έτοιμες (βασικά η Ελλάδα) να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Οι Αιγύπτιοι βιάζονται ιδιαιτέρως για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν το τεράστιο κοίτασμα «Ζορ» ενώ θεωρούν ότι από κοινού με την Ελλάδα είναι σε θέση να επιβάλλουν την θέλησή τους στην Τουρκία η οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει- και δεν θα τολμήσει να το επιχειρήσει-τις συνδυασμένες αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Το «Ζορ» όμως έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς δεν τελειώνει εκεί που σταματάει η αιγυπτιακή ΑΟΖ, θεωρείται ότι είναι συνέχεια ενός κοιτάσματος που πολύ μεγάλο μέρος του βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ένα κοίτασμα λοιπόν που θα μπορούσε να αλλάξει την απαισιόδοξη λόγω μνημονίων προοπτική της χώρας.

Pin It on Pinterest