Με δύσκολες καιρικές συνθήκες ολοκληρώθηκε ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ΣΥΜΗ 2016


Κάτω υπό ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ΣΥΜΗ 2016, που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου. Ο αγώνας διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαΐου και σ’ αυτόν έλαβαν μέρος 17 ιστιοπλοϊκά σκάφη και περίπου 90 ιστιοπλόοι.

Η πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Η γραμμή εκκίνησης στήθηκε από την επιτροπή Αγώνα στην περιοχή Κάτω Πέτρες της Ρόδου. Η εκκίνηση δόθηκε στις 10:10 π.μ. με πολύ δυνατό Βορειοδυτικό άνεμο που έπνεε και προσέγγιζε τους 25 κόμβους. Όλα τα σκάφη ξεκίνησαν με μειωμένη ιστιοφορία, χρησιμοποιώντας τις μικρότερες τζένοές τους και με μούδα στις μαίστρες τους. Έβαλαν πλώρη προς τη Σύμη, με την πλειοψηφία των σκαφών να κινούνται αρχικά παράλληλα με το νησί της Ρόδου. Στη συνέχεια οι κυβερνήτες ακολούθησαν ο καθένας την στρατηγική του και η διασπορά του στόλου ήταν σχετικά μεγάλη, στην πορεία για το νησί της Σύμης. Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν ότι ο δυνατός βορειοδυτικός άνεμος κράτησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ακόμη και βορειότερα στο στενό Σύμης – Τουρκίας όπου συνήθως η έντασή του είναι χαμηλότερη. Ο άνεμος κατά τόπους έφτασε και ξεπέρασε ακόμη και τους 30 κόμβους με δυνατές σπηλιάδες, ειδικά για τα σκάφη που κινήθηκαν κοντά στις ακτές της Σύμης. Τα πληρώματα αναγκάστηκαν αλλάξουν τα πανιά τους αρκετές φορές, έτσι ώστε με την μέγιστη ταχύτητα αλλά και με ασφάλεια να καταφέρουν να προσεγγίσουν τον Γιαλό της Σύμης, όπου είχε στηθεί η γραμμή του τερματισμού λίγο έξω από το λιμάνι. Την κανονιά του αγώνα πήρε το ESTELLA λίγα λεπτά πριν τις 3 το μεσημέρι, ενώ το τελευταίο σκάφος κατάφερε να τερματίσει λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα μετά από πολύ δύσκολο αγώνα.

Στην κλάση ORC-1 την πρώτη θέση κατέλαβε το ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρα, την δεύτερη θέση κατέλαβε το EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό και την τρίτη θέση πήρε τον BLUE SHARK με κυβερνήτες τον Μανώλη Σπυρίδη και τον Αναστάσιο Φώτη. Στην κλάση ORC-2 την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη και τρίτο ήταν το DAS BOOT με κυβερνήτη τον Δημήτρη Σταματά.

Μετά την ιστιοδρομία τα σκάφη ελλιμενίστηκαν στο γραφικό λιμάνι του Γιαλού. Εκεί οι ιστιοπλόοι είχαν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν, να ξεκουραστούν αλλά και να επιδιορθώσουν μικρές ευτυχώς ζημιές που έγιναν σε μερικά σκάφη από την δυνατή ένταση του ανέμου που έφεραν τα σκάφη κοντά στα όρια τους.

Την επόμενη μέρα, με ξεκούραστα τα πληρώματα, ο στόλος οδηγήθηκε από την Επιτροπή στην περιοχή Αγία Μαρίνα, όπου στήθηκε η γραμμή εκκίνησης για την 2η ιστιοδρομία του αγώνα. Η ένταση του ανέμου είχε πέσει και οι συνθήκες δεν θύμιζαν αυτές που επικρατούσαν την προηγούμενη ημέρα. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12 το μεσημέρι με τον ασθενή άνεμο να έρχεται από τα Δυτικά. Αρχικά τα σκάφη σήκωσαν τα μπαλόνια τους, αλλά μετά από λίγο η διεύθυνση του ανέμου άλλαξε, γυρνώντας από Νότια διεύθυνση. Έτσι τα σκάφη κατέβασαν μπαλόνια και ανέβασαν τζένοες και έδωσαν μάχη είτε κινούμενα κοντά στη Σύμη είτε διαλέγοντας να κινηθούν κοντά στις απέναντι τουρκικές ακτές μέχρι να φτάσουν μεταξύ των Σεσκλιών και του Αλωπού, όπου ήρθε ο αναμενόμενος δυνατός δυτικός άνεμος. Τότε τα σκάφη σήκωσαν και πάλι τα μπαλόνια τους και έβαλαν πλώρη για Ρόδο, όπου και άρχισαν να τερματίζουν από τις μεσημεριανές ώρες και μετά. Το θέαμα του τερματισμού ήταν ιδιαίτερα όμορφο για τους λουόμενους που βρίσκονταν στην παραλία Έλλη.

Στην κλάση ORC-1 την πρώτη θέση κατέλαβε το ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, την δεύτερη θέση κατέλαβε το BLUE SHARK με κυβερνήτες τον Μανώλη Σπυρίδη και τον Αναστάσιο Φώτη και την Τρίτη θέση πήρε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα. Στην κλάση ORC-2 την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση το TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη και τρίτο ήταν το ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Αντώνη Βογιατζή.

Έτσι μετά την ολοκλήρωση των δυο ιστιοδρομιών του αγώνα, τα τελικά γενικά αποτελέσματα overall ήταν τα παρακάτω: Στην κλάση ORC-1 την πρώτη θέση του αγώνα κατέλαβε το ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρα, την δεύτερη θέση κατέλαβε το BLUE SHARK με κυβερνήτες τον Μανώλη Σπυρίδη και τον Αναστάσιο Φώτη και την τρίτη θέση πήρε το EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθού. Στην κλάση ORC-2 την πρώτη θέση του αγώνα πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη και τρίτο ήταν το TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη.

Το ραντεβού για τους ιστιοπλόους ανανεώθηκε για τις 18 Ιουνίου, αφού τότε ξεκινάει το 11ο Channel Regatta, αγώνας που συνδιοργανώνεται από κοινού με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο του Μαρμαρίς και ο οποίος φέτος θα διεξαχθεί στην Τουρκία. Τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα ΣΥΜΗ 2012 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.asiathr.gr Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το Δελτίο Τύπου είναι της Καίτης Κούκουρου και του Βασίλη Μιχαλάκη.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble