Σύνταξη σχεδίου για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών

Σύνταξη σχεδίου για την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών

Αύριο, 26 Ιουνίου 2015, μνημονεύεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, η οποία καθιερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1987, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η κοινωνία οφείλει να ευαισθητοποιηθεί και να συνδράμει στη διάδοση του μηνύματος κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, των επιπτώσεών τους, καθώς και της πάταξης του εγκληματικού φαινομένου της διακίνησής τους.
Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών μαστίζει τα νησιά της Δωδεκανήσου, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Η ουσία όμως, είναι ότι τα παιδιά μας τίθενται σε κίνδυνο.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα και η πραγματικότητα σοκάρει. Βάσει επίσημων στοιχείων από τον ΟΗΕ, 210 εκ. άνθρωποι, από 15 έως και 64 ετών, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι θάνατοι ξεπερνούν τις 200.000. Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011, έχασαν τη ζωή τους 6.467 άνθρωποι.
Επίσημα στοιχεία για την κατάσταση στα Δωδεκάνησα δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από επαφές που πραγματοποιούμε από συναρμοδίους φορείς – υπηρεσίες, το νούμερο είναι σοκαριστικό.
Η πραγματικότητα είναι δραματική, παρά το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ Ρόδου, η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, η Ελληνική Δικαιοσύνη κτλ. Η ασθένεια της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, δεν αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσης σχεδίασης και υιοθέτησης ενός άρτιου προγράμματος, για την επί της ουσίας εξάλειψη του τραγικού φαινομένου, βασιζόμενο στους κάτωθι άξονες:
Ανάπτυξη δράσεων διάδοσης και κατανόησης των συνεπειών χρήσης ναρκωτικών ουσιών,
Ενημέρωση εφήβων και ενήλικων για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών,
Παροχή κινήτρων στην ΕΛ.ΑΣ. και καθορισμός εθνικού σχεδίου, για την καταπολέμηση της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών,
Θεσμοθέτηση αυστηρότερων μέτρων – ποινών, έναντι της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών,
Λειτουργία δομών που θα δίδουν τη δυνατότητα οριστικής απεξάρτησης των χρηστών και
Παροχή κινήτρων επανένταξής τους στην κοινωνία των πολιτών.
Σε πρώτη φάση δε, θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή του ποσοστού του πληθυσμού που προχωρά σε χρήση ναρκωτικών ουσιών, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τα προσωπικά δεδομένα. Άλλωστε, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, είναι ασθενείς και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων, διαπιστώνεται και η ανάπτυξη σοβαρότατων ασθενειών μεταξύ των χρηστών, μεταδιδόμενες και συνήθως μη αναστρέψιμες.
Η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική.
Στέφανος Δράκος

Pin It on Pinterest