Έναρξη του Studium Generale 2016: Καστελλόριζο, στην άκρη του Αιγαίου


Καστελλόριζο: με το ακριτικό νησί του Αιγαίου κάνει πρεμιέρα το Studium Generale 2016 το οποίο σας καλωσορίζει στις 20 Ιανουαρίου με προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλία.
Οι δωρεάν ομιλίες του Studium Generale, ετήσια εκδήλωση της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS), είναι εξαιρετικά δημοφιλείς. Το Studium Generale διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έχοντας και φέτος ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με πολλά και διαφορετικά θέματα. Με τίτλο “φέρνοντας το φως της γνώσης μέσα στο χειμώνα” το Studium Generale γίνεται πλέον μια “Χειμερινή Ακαδημία” προσβάσιμη σ’ όλους.
Το Studium Generale ξεκινά την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, ώρα 19:00, στον Κινηματογράφο Παλλάς με την προβολή, για πρώτη φορά στη Ρόδο, του ντοκιμαντέρ που έχει κερδίσει πολλούς επαίνους “Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο”. Η προβολή διοργανώνεται από τη RICHeS σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.).
Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., προβλήθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2015 στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου. Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948. Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει την πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι σε Αντίφελλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.
Το ντοκιμαντέρ θα προλογήσει η Ειρήνη Σαρίογλου, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, ιστορικός και Επίκουρη Καθηγήτρια Νεολληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
Είσοδος ελεύθερη.
Το Studium Generale 2016 διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και με χορηγούς: AEGEAN AIR, BEST WESTERN PLAZA HOTEL, CALCEIS PENNATIS, ROUBETI UOMO, SENTIDO APOLLO BLUE & APOLLO BEACH, ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ RESTAURANT LINDOS, TREKKING HELLAS RHODES, K& Β TRAVEL AFANDOU, ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ ΡΑΚΑΔΙΚΟ, Lti HOTELS – ASTERIAS BEACH HOTEL, DATA SYSTEM, ΩΒΕΡΝΗ ΚΑΦΕ, MEGISTI HOTEL & EDEN ROC, IRENE PALACE.
Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου για την ευγενική παραχώρηση της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου καθώς και τον Κινηματογράφο Παλλάς για τη δωρεάν διάθεση αίθουσας του για την προβολή. Χορηγοί επικοινωνίας: Rodosreport, Εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, Ραδιόφωνο Λυχνάρι, ww.rodosevents.gr Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Ρόδου .
Χρίστος Μαλιαράκης
Πρόεδρος RICHeS
χψω

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια