Στη Ρόδο ένας φίλος των ελαφιών μας, ο Marco Masseti – Σκέψεις για δημιουργία νεων χώρων φιλοξενίας ελαφιών στην πόλη


Στη Ρόδο βρίσκεται ο Ιταλός βιολόγος Marco Masseti .Λάτρης του νησιού αλλά και μελετητής των ελαφιών , επισκέφθηκε μαζί με τον Δήμαρχο Ρόδου τα ελάφια και εξέτασαν απο κοινού την ιδέα της Δημοτικής Αρχής να δημιουργηθουν νέοι χώροι φιλοξενίας ελαφιών σε διάφορα σημεία της πόλης.
Πριν μερικά χρόνια ο Ιταλός βιολόγος Marco Massetti μελέτησε το DNA των δύο φυσικών πληθυσμών του ελαφιού και βρήκε ότι το DNA των ελαφιών της Ρόδου διαφέρει σημαντικά από αυτό των ελαφιών της Μ. Ασίας. Έδωσε δε την εξήγηση ότι τα ελάφια έχουν εισαχθεί (αν έχουν εισαχθεί) από τον άνθρωπο στο νησί πολύ πριν τους ιστορικούς χρόνους και έτσι οι πληθυσμοίαπομακρύνθηκαν γενετικά μεταξύ τους.

Όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ελάφια να αποίκισαν το νησί από μόνα τους αφού πρόκειται για δεινούς κολυμβητές. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ψαράδες έχουν εντοπίσει ελάφια (νεαρά αρσενικά κυρίως) να κολυμπούν αρκετά μίλια μακριά από τις ακτές.

Σχετική ανάρτηση έκανε ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος 

Κυριακή πρωί, μαζί μ ένα σπουδαίο επιστήμονα και λάτρη της Ρόδου, στο ελαφοκομείο του δήμου στο Ροδίνι, στην τάφρο κάτω από την πύλη Ελευθερίας, κ στην Καλλιθέα. MARCO MASSETI. Σ αυτόν οφείλουμε την επιστημονική τεκμηρίωση, ότι το ροδίτικο ελάφι, υπάρχει στη Ρόδο από χιλιετίες.

Χθες ενθουσιάστηκε με την ιδέα μας, να ξαναφέρει ο δήμος 40 από τα 100 ελάφια που εκτρέφει στο Ροδινι και να τα διαμοιράσει στην τάφρο, στο Ροδίνι, στον προφήτη Ηλια και σταδιακά στην Καλλιθέα και το πάρκο του Αγ. Σουλα, για να τα θαυμάζουν οι επισκέπτες της Ρόδου και οι Ροδίτες.

Σε λίγες μέρες θα μας τεκμηριώσει και πάλι επιστημονικά την πρότασή μας.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια