Πολύτιμοι βοηθοί έγκαιρης διάγνωσης οι σκύλοι που μυρίζουν τον καρκίνο

Η οξεία και ακριβής όσφρηση με την οποία είναι προικισμένοι κάποιοι σκύλοι τους καθιστά πολύτιμους βοηθούς στην πρώιμη διάγνωση πολλών ειδών καρκίνου και στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Όπως ο Ollie, ένα πανέξυπνο λαμπραντόρ, που κάθε πρωί στις 8:00 κάθε πρωί, αφήνει το σπίτι του και πηγαίνει να «εργαστεί» στο τοπικό διαγνωστικό εργαστήριο. Φορά τη φόρμα εργασίας και μπαίνει στην αίθουσα εξετάσεων. Εδώ, Ollie αρχίζει την «εργασία» του από ένα καρουσέλ που έχει μικρά φιαλίδια ούρων. Η δουλειά του είναι απλή: μυρίζοντας κάθε φιαλίδιο, γνωστοποιεί στο αφεντικό του ποιο από τα δείγματα περιέχει ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Η εργασία αυτή απαιτεί απόλυτη ακρίβεια και ο Ollie σημειώνει ποσοστά επιτυχίας μεγαλύτερα από 90% κάθε φορά. Καθόλου άσχημα για ένα Λαμπραντόρ.

Ο Ollie δεν είναι η μοναδική περίπτωση σκύλου-διαγνώστη: Ερευνητές παρουσίασαν τον αξιοθαύμαστο τετράποδο συνεργάτη τους, το Φράνκι, στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ. Ο Φράνκι μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε ανθρώπους που ποτέ πριν δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Οι δοκιμές σε 34 καρκινοπαθείς έδειξαν ότι ο σκύλος είχε ποσοστό επιτυχίας 88% στις διαγνώσεις του για ύπαρξη όγκου.

Ερευνητές του Humanitas Clinical and Research Center, στο Μιλάνο, συνέλεξαν δείγματα ούρων 362 αντρών, από τα οποία σκύλος-διαγνώστης υπέδειξε εκείνα που αφορούσαν καρκίνο στον προστάτη, σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αποτελεί ένα στοίχημα για τους επιστήμονες. Συχνά, τα συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή να επισκεφτεί το γιατρό, εμφανίζονται μόνο όταν ο καρκίνος είναι σε σχετικά προχωρημένο στάδιο. Η ακτινοδιάγνωση και άλλες μέθοδοι πρώιμης διάγνωσης έχουν αναπτυχθεί μόνο για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι επιστήμονες έχουν θετικές και βάσιμες ενδείξεις ότι σύντομα θα ανακαλύψουν τις χημικές ουσίες που οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν σε έναν καρκινοπαθή, πράγμα που θα οδηγήσει σε νέου τύπου διαγνωστικές εξετάσεις με τη χρήση ειδικών συσκευών που λέγονται «ηλεκτρονικές μύτες».

Pin It on Pinterest