Συνεχίστηκε το ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώνει που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘΡ


ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΙΑΘΡ

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ «ΧΑΛΚΗ 2015»

Συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το ιστιοπλοϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου για το 2015. Κατά το τριήμερο αυτό ήταν προγραμματισμένος να γίνει ο αγώνας ΧΑΛΚΗ 2015, που περιελάμβανε 3 ιστιοδρομίες, με διαδρομή Ρόδος – Σύμη – Χάλκη – Ρόδο. Ο αγώνας είχε ενταχθεί επίσημα στις δράσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015» (European Maritime Day 2015). Παρόλα αυτά, ο καιρός χάλασε τα σχέδια των ιστιοπλόων, αφού κατέστη δυνατόν να γίνει μόνο η μια από τις τρεις ιστιοδρομίες.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Μαΐου ήταν προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη ιστιοδρομία Ρόδος-Σεσκλί με ώρα εκκίνησης στις 16:00. Τα σκάφη και η επιτροπή αγώνα βγήκαν από το λιμάνι της Ρόδου όπως ήταν προγραμματισμένο. Την ώρα εκείνη όμως ένα δυνατό μπουρίνι ξέσπασε στην περιοχή από την οποία θα ξεκινούσε ο αγώνας. Η καταιγίδα διήρκησε αρκετή ώρα συνοδευόμενη και από κεραυνούς που έπεσαν μερικά μίλια μακριά και έτσι η Επιτροπή Αγώνα για λόγους ασφαλείας ακύρωσε την ιστιοδρομία. Τα σκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 30 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα ιστιοδρομία της Παρασκευής, Ρόδος – Σεσκλί. Τα σκάφη εκκίνησαν από την περιοχή Κάτω Πέτρες στις 10:00π.μ. χαρίζοντας μοναδικό θέαμα σε όσους βρέθηκαν στην περιοχή. Επικρατούσε δυνατός βορειοδυτικός άνεμος, ο οποίος έφθανε τους 18 – 20 κόμβους και έτσι πολλά σκάφη εκκίνησαν έχοντας μειωμένη ιστιοφορία. Κατευθυνόμενα στα όρτσα, προς τη νησίδα Σεσκλί όπου είχε στηθεί η γραμμή τερματισμού 18 ναυτικά μίλια μακριά από την εκκίνηση, ο άνεμος συνέχισε να πνέει δυνατός, για τα πρώτα μίλια. Κοντά στον τερματισμό όμως υπήρχαν τοπικά φαινόμενα και μείωση του ανέμου. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα επικράτησε άπνοια, καθυστερώντας ορισμένα σκάφη του στόλου, ενώ άλλα σκάφη ευνοήθηκαν εφαρμόζοντας διαφορετική τακτική και αποφεύγοντας τις περιοχές αυτές.

Τα σκάφη τερμάτισαν νωρίς το μεσημέρι. Την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη. Δεύτερο τερμάτισε το EXCAPE με κυβερνήτη τον Παύλο Ξανθό. Τρίτο ήταν το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά.

Τα σκάφη στη συνέχεια ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι της Σύμης και οι ιστιοπλόοι ξεκουράστηκαν και πέρασαν όμορφες στιγμές στον γραφικό οικισμό του Γιαλού.

Την τελευταία ημέρα του τριήμερου αγώνα Κυριακή 31 Μαΐου, ήταν προγραμματισμένη η τελευταία ιστιοδρομία Σεσκλί – Ρόδος. Τα σκάφη οδηγήθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα στο Σεσκλί στις 11:00π.μ. Δυστυχώς όμως επικρατούσε πλήρης άπνοια, τόσο στην περιοχή της εκκίνησης αλλά και σε όλη την ευρύτερη περιοχή μέχρι και τη Ρόδο. Μετά από αναμονή λίγων ωρών, η Επιτροπή Αγώνα αναγκάστηκε να ακυρώσει την τρίτη ιστιοδρομία του αγώνα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα πληρώματα να κολυμπήσουν στις πανέμορφες παραλίες τις Σύμης και του Σεσκλιού. Η επιστροφή στη Ρόδο έγινε αργά το απόγευμα με την χρήση μηχανών, αφού η άπνοια κράτησε όλη την ημέρα.

Επόμενο αγώνας του Πρωταθλήματος είναι το Channel Regatta, ο διεθνής αγώνας που διοργανώνει ο ΑΣΙΑΘΡ από κοινού με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο του Μαρμαρίς. Ο αγώνας διοργανώνεται φέτος για 10η χρονιά. Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα ΧΑΛΚΗ 2015, τα αποτελέσματά του αλλά και οι πληροφορίες για τους επόμενους αγώνες του ΑΣΙΑΘΡ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΙΑΘΡ – www.asiathr.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια