Σαντορινιός : Τελείως ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας στη Ρόδο


Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός την Παρασκευή (3/6/16) στην ΕΡΑ Ρόδου και στην εκπομπή της Μαριέττας Γαβριηλιώτη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου μίλησε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, κατά τη συζήτηση του οποίου στη Βουλή, θα είναι εισηγητής αλλά και για τα ακίνητα του ΈΟΤ.

Για τα όσα λέγονται για την τροπολογία τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

«Όλο αυτό που έχει βγει στην δημοσιότητα για την σχετική τροπολογία πραγματικά με υπερβαίνει. «Θεωρώ τελείως ανυπόστατο το συγκεκριμένο δημοσίευμα στον τοπικό τύπο και μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς ψηφίστηκε. »

«Ας εξηγήσω λοιπόν, και ας είναι γνωστό, ότι πρώτον η ΕΤΑΔ είχε μπει στο υπερταμείο από την αρχή. Δεύτερον, όπως και πάλι είναι γνωστό, η ΕΤΑΔ διαχειριζόταν και διαχειρίζεται τα ακίνητα του ΕΟΤ. Τρίτον και σημαντικότερο, 60.000 στρέμματα στη Ρόδο αλλά και τα ακίνητα στην Κω ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που εμείς καταφέραμε ήταν το 90% αυτών να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσουν στην ΕΤΑΔ.»

«Η ΕΤΑΔ δεν πουλά αλλά αξιοποιεί, όπως άλλωστε κάνει ακόμη και σήμερα με το να δίνει τις παραλίες (πχ. Της Τσαμπίκας ή του Κέντρου της Ρόδου) στο Δήμο για ενοικίαση. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποκλειστικό σκοπό την πώληση. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την κεφαλαιώδη και ουσιώδη διαφορά, τότε αυτό δεν είναι δικό μου λάθος. Πρέπει να ξέρουμε τι λέμε γιατί από ένα σημείο και μετά χάνεται και η λογική».

«Εγώ εξακολουθώ να πανηγυρίζω γιατί το Λιμανάκι της Λάρδου, ο Προφήτης Ηλίας, η Βίλλα Ντεβέκυ, η Παραλία της Τσαμπίκας, η Παραλία της Αγάθης έφυγαν από το ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό δεν έγινε έτσι απλά. Έγινε με ιδιαίτερο κόπο και σε συνεννόηση που είχα προσωπικά με ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ».

Για τον Αναπτυξιακό Νόμο

«Ο αναπτυξιακός είναι ένα πολύ σημαντικό, νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι για πρώτη φορά, ένας αναπτυξιακός νόμος, έρχεται να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν χρηματοδοτεί ό,τι προκύπτει και ό,τι κινείται εκείνη την στιγμή- όπως ήταν η πρακτική των προηγούμενων».

«Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως ο τομέας υψηλής καινοτομίας και τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις που παράγουν προστιθέμενη αξία, αυτές που παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα και για επιχειρήσεις που πραγματικά είναι πάνω από το μέσο όρο του κλάδου τους σε αποτελέσματα».

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος χρηματοδοτεί μέσω φοροαπαλλαγών τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, με σκοπό έτσι να πριμοδοτείται το κέρδος μιας επιχείρησης και όχι η ζημιά».

Ειδικές ενισχύσεις για τα νησιά μέσω του Αναπτυξιακού

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έχει ιδιαίτερες εύνοιες για τα νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους και για τα παραμεθόρια νησιά- άρα για το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου. Η ένταξη των νησιών μας στις ειδικά ενισχυομένες περιοχές είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές, όπως η Δωδεκάνησος».

«Στον νόμο υπάρχουν 8 κλάδοι επιχειρηματικότητας που θα ενισχυθούν. Στον κλάδο της γενικής επιχειρηματικότητας, περιλαμβάνονται και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Βέβαια έχει αξία, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού, να ανοίξει μια συζήτηση για το τι χρειαζόμαστε τελικά στον τουρισμό. Είναι βασικό ζήτημα να απαντήσουμε αν χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες ή καλύτερες κλίνες; Αν πρέπει, δηλαδή, να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τον τουρισμό μας, με το να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ή να κάνουμε περισσότερα ξενοδοχεία σε περιοχές που- κατά γενική ομολογία- είναι κορεσμένες;»

Κριτική στους προηγουμενους αναπτυξιακους

«Ένας αναπτυξιακός νόμος πρέπει να δίνει τη στόχευση. Αυτό που είχε συνηθίσει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ήταν να χρηματοδοτεί αναπτυξιακές επενδύσεις οι οποίες τελικά δεν συνέβαλαν καθόλου στην ανάπτυξη. Ήταν επενδύσεις κολλητών και φίλων και στη μεγάλη πλειονότητά τους ήταν επενδύσεις που δεν έκαναν καμία αλλαγή στο παραγόμενο προϊόν της χώρας. Ο δικός μας νόμος θα συντελέσει στον αναπροσανατολισμό της εθνικής οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότησή της».

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια