Reuters: “H Ελλάδα φανέρωσε στο Ισραήλ όλο τον απόρρητο φάκελο των S-300 στην Κρήτη”

Toν απόρρητο φάκελο των S-300 στην Κρήτη φανέρωσε η Ελλάδα στους Ισραηλινούς όπως αναφέρει το Reuters, κατά την διάρκεια των κοινών αεροπορικών ασκήσεων που έλαβανα χώρα κατά την περίοδο Απριλίου-Μαϊου του 2015.

 Οπως αναφέρει το πρακτορείο, το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αγοράστηκε από την Κύπρο πριν από 18 χρόνια, και τελικώς κατέληξε στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών ελληνο-ισραηλινών αεροπορικών ασκήσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Η ενεργοποίηση έγινε με σκοπό να δοκιμάσουν ισραηλινά μαχητικά ποιες είναι οι δυνατότητες των S-300, τους οποίους έχουν προμηθευτεί από τη Ρωσία χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία και πρόσφατα το Ιράν.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο “κλείδωμα” των στόχων και στη συλλογή πληροφοριών για το εάν είναι εφικτό να μπλοκαριστούν ή να παραπαλανηθούν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, είτε μέσω των συστημάτων αυτοπροστασίας τους είτε μέσω παρεμβολέων καηγορίας SOJ.

Η Ελλάδα προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα δεδομένα τα οποία συνέλεξε με τους συμμάχους του, αλλά θεωρείται απίθανο να μην έγινε κάτι τέτοιο.

«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή του Reuters, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Οι πηγές ήθελαν αυτηρώς να υπάρξει ανωνυμία και καμία αναφρά ονόματος ή εθνικότητας. Τα γενικά επιτελεία Ελλάδας και Ισραήλ μέχρι τώρα ούτε επιβεβαίωσαν και ούτε διέψευσαν τη χρήση των S-300 για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων.

To Reuters υποστηρίζει ότι ερωτήθηκε για το θέμα ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας ο οποίος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα των S-300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία».

Η γενική πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε τρίτες χώρες να πραγματοποιούν δοκιμές για τις δυνατότητες του συστήματος.

Οι S-300, πρώτη φορά τέθηκαν σε υπηρεσία στο ζενίθ του Ψυχρού Πολέμου κατά το 1979, και μπορούν να στοχοποιήσουν ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση μέχρι και 300 χλμ (186 μίλιων).

Το Ισραήλ ανησυχεί διότι το σύστημα έχει δοθεί και στο Ιράν, ενώ και η Αίγυπτος η οποία έχει με το Ισραήλ μια “κρύα ειρήνη” αγόρασε μια έκδοση του συστήμαος. Η ανησυχία των Ισραηλινών μεγαλώνει κι άλλο καθώς στην Συρία έχει φτάσει το ακόμη ανώτερο Α/Α σύστημα των S-400 ως άμεση απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 και τον θάνατο του ήρωα Ρώσου πιλότου Όλεγκ Πεσκόφ.

Pin It on Pinterest