Με προτάσεις η Ρόδος στη διημερίδα «30 Χρόνια Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης»


Δυναμική ήταν η συμμετοχή της Ρόδου στη διημερίδα «30 Χρόνια Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» που διοργάνωσαν ο Οργανισμός «Ορίζοντες – πολιτιστικές και ανθρωπιστικές δράσεις» με τη στήριξη του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Ιδρύματος «Θεοχαράκη» στο αμφιθέατρο του ιδρύματος (Θεοχαράκη) στις 22 & 23 Ιουνίου στην Αθήνα. Η Ρόδος εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Tέρη Χατζηιωάννου, τη γενική συντονίστρια του γραφείου υποψηφιότητας «Rhodes 2021» κα. Αλίκη Μοσχή, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Χατζηπαπά και τον πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ κ. Γιάννη Κούρτη.

Στη διημερίδα οι εκπρόσωποι των ελληνικών υποψηφίων πόλεων ενημερώθηκαν για το θεσμό και ανέπτυξαν διάλογο με τους συντονιστές προηγούμενων πολιτιστικών πρωτευουσών που προσκλήθηκαν από το εξωτερικό, με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Μερκούρη,  Διευθυντή του «Αθήνα 1985», χρονιά που η Αθήνα ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Χαιρετισμό στην έναρξη της διημερίδας απεύθυναν ο κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης, Πρέσβυς, Δ/ντης Μορφωτικών & Πολιτιστικών Υποθέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», ο κ. Φώτης Παπαθανασίου, Δ/ντης Ιδρύματος Θεοχαράκη και η κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρος Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων που παρευρέθηκαν στην διημερίδα ήταν και ο κ. Bob Palmer, Γλασκώβη 1990 & Βρυξέλλες 2000, (επί σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής και συγγραφέας του γνωστού έργου αποτίμησης του θεσμού των Πολιτιστικών Πρωτευουσών), Ingo Weber, Βερολίνο 1988, Yvonne Felman, Λισσαβώνα 1994, Simone Beck, Λουξεμβούργο 1995, Max Aufisher, Γκρατζ Πολιτιστικός Μήνας, Dusan Sidjanski, Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Γενεύης- Επίτιμος Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου- Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Folker Hassemer, A Soul for Europe, Guy Dokendorf, Δ/ντης Υπουργείου Πολιτισμού Λουξεμβούργου- Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών, Ροδόλφος Μασλίας, τέως Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών, Francesco Morelli, Association “Les Rencontres”, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πίλσεν 2015 και της Μονς 2015, δηλαδή των δυο πόλεων που φέρουν φέτος τον τίτλο της ΠΠΕ 2015.

Στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των υπευθύνων των υποψήφιων ελληνικών πόλεων και των προσκεκλημένων, η κα. Αλίκη Μοσχή  γενική συντονίστρια της “ Rhodes 2021”, ανέφερε ότι η Ρόδος -ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021- προβλέπει τη συμμετοχή των υποψηφίων πόλεων στο πρόγραμμα της, όπως επίσης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους και για την πρωτοβουλία της Ρόδου (δια της δημοτικής αρχής) στην άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την οικονομική ενίσχυση της ελληνικής πόλης που θα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της κα. Μοσχή επιδοκιμάστηκαν με θέρμη, τόσο από τους εκπροσώπους των ελληνικών πόλεων, όσο και από τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βρήκαν ουσιαστική την πρωτοβουλία της Ρόδου, ως προς την ενίσχυση του ευρωπαϊκού θεσμού.

Όπως έγινε γνωστό περίπου 15 ελληνικές πόλεις έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να αναδειχθούν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021, όμως εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερες αυτές που θα καταθέσουν φάκελο στην Α’ φάση του διαγωνισμού. Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης/Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (τομέας πολιτισμού), που αποτελεί τον συντονιστικό φορέα για την υλοποίηση του διαγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων ελληνικών πόλεων για την απονομή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, ενημέρωσε τις υποψήφιες πόλεις ότι, κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στον ανωτέρω διαγωνισμό έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015.

Συνεχίζεται η Διαβούλευση

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές με πρόσωπα και φορείς που έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους για της υποψηφιότητα της Ρόδου, ήδη από τον πρώτο γύρω των ανοιχτών Διαβουλεύσεων που έχουν λάβει χώρα από τις 11 Μαρτίου 2015. Σκοπός των Διαβουλεύσεων είναι  η δημιουργία ομάδων εργασίας που θα καλύπτουν τις επιμέρους θεματικές ενότητες σύμφωνα με τα κριτήρια που υπαγορεύει ο θεσμός. Υπενθυμίζεται ότι η Διαβούλευση είναι ανοιχτή προς όλους τους φορείς και τους πολίτες οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν την επιθυμία συμμετοχής τους επικοινωνώντας με τον τηλεφωνικό αριθμό 22410-39316 ή στο Facebook: Rhodes 2021-Ρόδος 2021.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble