Ρόδος – Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη είναι μακριά από Ιταλία και Ελλάδα στο προσφυγικό


 «Η απάντηση στις προσφυγικές ροές δεν μπορεί να είναι μία απάντηση εκτάκτου ανάγκης. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι προσφυγικές ροές θα αφορούν την Ευρώπη επί μακρόν, συνεπώς πρέπει να εργαστούμε πάνω στο ζήτημα των αιτιών», δήλωσε στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που διεξάγεται στη Ρόδο.

«Η Ιταλία έχει προτείνει ένα σχέδιο, ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το ξεκινήσει το συντομότερο», πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Ταυτόχρονα, όμως, στο θέμα της φιλοξενίας χρειάζεται να μοιραστούμε όλοι τη δέσμευση και να μη σηκώνει το κάθε ευρωπαϊκό κράτος και από ένα μικρό τείχος στα σύνορά του. Χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που είναι σήμερα οι χώρες της πρώτης φιλοξενίας δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά, σαν να επρόκειτο για ένα θέμα που αφορά μία ή δύο χώρες», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει: «H φιλοξενία πρέπει να είναι κοινή και η επένδυση γύρω από τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης πρέπει να είναι πολύ περισσότερο σοβαρή. Αυτό θα ζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, στα μέσα του μήνα».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρωτοβουλία του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε: «Είναι πολύ σημαντική η ιδέα ότι σήμερα η Μεσόγειος είναι το επίκεντρο των δικών μας κρίσεων και αυτό είναι φυσικό. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε στη βάση των ευκαιριών που υπάρχουν στη Μεσόγειο, διαλόγου και συνεργασίας, ανάμεσα σε χώρες διαφορετικών περιοχών. Συνεπώς, εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι υπάρχει πίσω από αυτήν τη Διάσκεψη αυτή η ιδέα. Το να μη βλέπουμε μόνο τους πολέμους και τις κρίσεις, αλλά να βλέπουμε και τις ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες αραβικές, τις μεσογειακές χώρες γενικά».

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια