«Ρόδος 1856. Η καταστροφική έκρηξη που δημιούργησε ένα Σχολείο»


Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου συμμετέχει στην πανελλαδική επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός και θέμα «Παντέχνου πυρός σέλας Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» με εκδηλώσεις που απευθύνονται στο κοινό και τις σχολικές μονάδες της Ρόδου και έχουν τίτλο:

«Ρόδος 1856. Η καταστροφική έκρηξη που δημιούργησε ένα Σχολείο».

Αναφέρονται στο ιστορικό γεγονός της ανάφλεξης της πυρίτιδας , που βρισκόταν αποθηκευμένη στο υπόγειο του Καμπαναριού της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών και της έκρηξης που την ακολούθησε στις 6 Νοεμβρίου του 1856. Μέσα σε μία στιγμή που ο χρόνος σταμάτησε, εξαφανίστηκε η μεγάλη εκκλησία μαζί με πολλά ακόμη σημαντικά κτίρια της ιπποτικής συνοικίας. Ο ριζικός μετασχηματισμός της περιοχής της έκρηξης είχε ως επιστέγασμα την κατασκευή από τους Οθωμανούς, το 1876, ενός μνημειακών διαστάσεων Νεοκλασικού Σχολείου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ,ώρα 9.30π.μ -13.30 μ.μ

Πρόσκληση σχολικών μονάδων που θα επισκεφθούν τους χώρους του νεοκλασικού σχολείου-εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών, θα λάβουν προφορική και έντυπη ενημέρωση για το ιστορικό γεγονός και θα παρακολουθήσουν προβολή της ταινίας: «Ρόδος 1856.Όταν σταμάτησε ο χρόνος» διάρκειας 15 λεπτών.

Η επιλογή θα γίνει, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, με σειρά προτεραιότητας και τόπος συνάντησης θα είναι η εξωτερική κεντρική είσοδος του Παλατιού του μεγάλου μαγίστρου .

-Σάββατο 22 Οκτωβρίου ,ώρα 7.30 μ.μ. στην μεγάλη αίθουσα του Καταλύματος της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών

Κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η οποία θα περιλάβει:

-Ομιλία της αρχαιολόγου Νατάσσας Ψαρολογάκη με τίτλο:

«Η έκρηξη του 1856. Ιστορικά γεγονότα-ανασκαφικά δεδομένα»

-Ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Ντέλλα με τίτλο:

«Το διατηρητέο νεοκλασικό Σχολείο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου»

-Την προβολή της ταινίας του Αλέξανδρου Λουιζίδη ,παραγωγής της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του ΥΠΠΟΑ, με τίτλο:

«Ρόδος 1856. Όταν σταμάτησε ο χρόνος»

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια