Το μήνυμα του Δημάρχου για την 25η Μαρτίου – Οι Ρόδιοι αγωνιστές της επανάστασης


Πρόσωπα- σύμβολα οι Επαναστάτες του 1821. Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Αθανάσιος Διάκος, Νικηταράς και πολλοί άλλοι. Πρόσωπα-σύμβολα και οι Ρόδιοι αγωνιστές, που με κάθε τρόπο συμμετείχαν στον Μεγάλο Αγώνα της Ανεξαρτησίας, για την ελευθερία του ΄Εθνους:

1)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΔΙΟΣ, ο οποίος υπηρέτησε σε όλο τον Αγώνα ως αξιωματικός του πεζικού και διετέλεσε υπουργός των Στρατιωτικών και Εξωτερικών.

2)ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΖΟΥΛΛΗΣ, ο οποίος ευρισκόμενος στην Αίγυπτο έστειλε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του Εθνικού Αγώνα.

3)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΙΣΙΟΣ, ο οποίος πολέμησε με γενναιότητα στην φάλαγγα των Φιλελλήνων ως λοχαγός.

4)ΜΙΧΑΗΛ ΡΟΔΙΤΗΣ, ο οποίος έφθασε μέχρι του βαθμού του συνταγματάρχη και είχε αποκτήσει αργότερα την εύνοια και αγάπη του Βασιλιά ΄Οθωνα.

5)ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΝΕΤΟΚΛΗΣ, ο πατέρας των Μεγάλων Ευεργετών της Ρόδου, ο οποίος πολέμησε ως υπαξιωματικός στο ιππικό του Χαζη-Χρίστου.

6)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΡΟΔΙΟΣ, που έφθασε στο βαθμό του συνταγματάρχη και ήταν άριστος ξιφομάχος.

7)ΧΡΙΣΤΟΦΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, ο οποίος έγινε κατόπιν Πρόξενος της Ελλάδας στην Αίγυπτο.

8)ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΖΗΣΤΑΥΡΗΣ, από την συνοικία της Ρόδου Πάνω ΄Αγιος Γεώργιος.

9)ΚΑΠΙΤΑΝ ΤΖΑΝΝΗΣ από την ενορία του Αγίου Γεωργίου του Καμένου.

10)ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ (του Δασκάλου) από την ενορία της Μητροπόλεως Ρόδου.

11)ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΣ από το χωριό Παραδείσι.

12)ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ή ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ από την Ιαλυσό.

Ο άδολος πατριωτισμός και ο απαράμιλλος ηρωϊσμός όλων των αγωνιστών, με κυρίαρχο το αίσθημα της καταγωγής, της κοινής ελληνικής γλώσσας και το ομόθρησκο φέρνουν την λευτεριά στην αιματοβαμένη χώρα μας. Εμείς οι Νεοέλληνες οφείλουμε την εθνική μας υπόσταση στην υπερηφάνεια και στην ψυχή των γενναίων αυτών επαναστατών και έχουμε όλες οι γενιές ηθικό χρέος να τους τιμούμε. Όπως και τότε έτσι και τώρα επιβάλλεται η ενότητα, η αγωνιστικότητα και η ομοψυχία, για να αντιταχθούμε στους όποιους κινδύνους αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια