Έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Βαζούκου «Ρίζες»


Μετά την παρουσίασή τους στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας το περασμένο καλοκαίρι, η ζωγραφική ενότητα «Ρίζες» της Ειρήνης Βαζούκου μεταφέρεται Στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου Απολλονίου Ροδίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Εγκαίνια: 11 Ιουλίου στις 20.00. Διάρκεια 11/7 έως 1/8, ανοιχτά καθημερινά 18.00 ως 22.00 Επιμέλεια: – Ντίνα Αδαμοπούλου προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους, διευθύντρια Μουσείου Ύδρας – Πόλυ Χατζημάρκου ιστορικός τέχνης, ευρωπαιολόγος, συντονίστρια Στο Κόκκινο Ρόδου.

Χορηγός επικοινωνίας «Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7».

Χορηγός έντυπων υλικών Τυπογραφείο Νίκος Χατζηκαλημέρης

Ο χώρος παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκαννήσου

———————————————————

Η ζωγραφική ενότητα «Ρίζες» δημιουργήθηκε εντός του χρονικού διαστήματος 2011-2015, με κάποιες διακοπές προς χάριν άλλων θεματικών και συμμετοχών μου σε ομαδικές εκθέσεις. Τον Ιούλιο 2015, είχα την χαρά και τιμή να συνεργαστώ με το Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας όπου παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη δουλειά στο σύνολό της για πρώτη φορά. Τώρα παρουσιάζεται στον τόπο που γεννήθηκα και αγαπώ, στον ιστορικό και μαγικό χώρο του Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου.

Αρκετές φορές αρκεί μια εντύπωση, ένα δυνατό συναίσθημα, ένας προβληματισμός, για να με κάνει να ξεκινήσω μέσω της εικαστικής μου δημιουργίας, να βρω απαντήσεις. Ηστροφή’ μου από τα ανθρωποκεντρικά έργα (θεματικές «Ερωτικά», «Γυναίκες»), σε έργα με φιλοσοφικές αναζητήσεις έγινε όταν διάβασα, πρέπει να ήταν το 2006, ένα μέρος της Πολιτείας του Πλάτωνα, η οποία τελειώνει με την περιγραφή ενός τοπίου του Κάτω Κόσμου:
«Στο τέλος του ταξιδιού στον άλλο κόσμο – όπως αναφέρεται στον μύθο του Ηρός του Αρμενίου- υπάρχει μία πεδιάδα, όπου μέσα σε φοβερή και αποπνικτική ζέστη, σταματούν οι ψυχές για τελευταία φορά πριν ξανασταλούν πάνω στην γη για νέα ενσάρκωση. Όταν βραδιάζει κατασκηνώνουν στις όχθες του ποταμού Αμέλητα, που το νερό του κανένα δοχείο δεν μπορεί να το κρατήσει. Κάθε ψυχή είναι υποχρεωμένη να πιει ορισμένη ποσότητα από αυτό το νερό, μερικοί όμως δεν έχουν αρκετή φρόνηση δεν συγκρατιούνται και πίνουν περισσότερο, και τότε χάνουν κάθε ανάμνηση των προηγούμενων…».

Θέλησα έτσι να αποδώσω στον καμβά μια περιγραφή, μια σκιαγράφηση. Ο δικός μου ποταμός είχε γύρω του Ρίζες από τον ‘απάνω’ κόσμο. Ρίζες που εγκλωβίζουν τις ψυχές που ζουν εκεί. Ψυχές που γνωρίζονται μεταξύ τους και άλλες που δεν ήθελαν ξανά να επιστρέψουν. Ερωτευμένες ψυχές, μοναχικές, βασανισμένες. Ψυχές που αποφασίζουν να ‘συνεχίσουν’. Οι Ρίζες δεν λειτουργούν μόνο σαν ‘καταφύγιο’ ή ‘φυλακή’. Λειτουργούν και σαν δίοδος προς μια καινούργια ζωή. Αναρωτιόμουν πώς να αποδώσω εικαστικά το άυλο της ψυχής… Η απάντηση ήρθε μέσα από την ίδια τη δουλειά. Άφησα το έργο το ίδιο να μου ‘μιλά’ και εγώ απλά πρόβαλα όσα μου έλεγε, και όσα ακόμα μου λέει, αφού αυτός ο, συχνά επίπονος, ‘διάλογος’ συνεχίζεται…Πολλά έχουν αλλάξει όμως μέσα στην τελευταία δεκαετία. Κρίση αξιών, κρίση οικονομική, το προσφυγικό, δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεαστεί η δουλειά μου… Οι ψυχές αρχίζουν να έχουν πρόσωπο, ταυτότητα, εθνικότητα. Οι ρίζες γίνονται ΄καταφύγιο΄ και ήδη η επόμενή μου δουλειά αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο της. Εύχομαι στο νέο ταξίδι των προβληματισμών μου μέσα από το χρώμα, να μπορέσω να ρίξω φως στα ΄σκοτεινά΄ γεγονότα των καιρών μας.

Ειρήνη Βαζούκου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΖΟΥΚΟΥ

Η Ειρήνη Βαζούκου γεννήθηκε στη Ρόδο όπου είναι η μόνιμη κατοικία της και το εργαστήριό της.

Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο, σε 12 ατομικές εκθέσεις και συνεκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 80 ομαδικές εκθέσεις: ΑΤΟΜΙΚΕΣ: Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας (2015), Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας- Παλαιά Ανάκτορα (2014), Lachania art Festival Παλιό ελαιοτριβείο ΄΄Μάγγανα΄΄Λαχανιά Ρόδου (2014), Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης- Casa Bianka (2012), Πύλη D΄Amboise Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (2012), ΄΄Μιά γεύση από τέχνη΄΄ L΄aperitivo Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου (2009), ΜΗΤΙΣ Γαλλικό Προξενείο Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου (2007), Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδίων- Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου στα πλαίσια του Μο.Τέ.Ρ 1 (2002), βιβλιοπωλείο ΄΄Το Δένδρο΄΄ Ρόδος (1997), Γκαλερί Σταυρακάκη Ηράκλειο Κρήτης (1988), Grand Hotel Ρόδου (1987).

Έργα της βρίσκονται στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων ΄΄Ελαιουργείο΄΄, του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, του Βαφοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, της Belle arte lamia, της ΕΤΑΛ Α.Ε, της ATE Bank, της Τράπεζας Δωδεκανήσου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Δήμου Ροδίων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της Lo And Behold και του Ορίζοντα Γεγονότων.

Το 2011 κέρδισε το Α΄ Πανελλήνιο βραβείο στον τομέα της ζωγραφικής από τον ΣΚΕΤΒΕ στην Θεσσαλονίκη.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια