Η εργασία κάνει καλό στα άτομα με ψυχικές ασθένειες…


Πολλοί λένε ότι όσοι δουλεύουν πολλές ώρες και με εξαντλητικούς ρυθμούς κάνουν κακό. Αντιθέτως στα άτομα με ψυχικές ασθένειες οι πολλές ώρες εργασίας κάνουν καλό. Τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί κι αναγκαίοι στα πλαίσια της κοινωνίας. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Γερμανική Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας η εργασία βοηθά τους ψυχικά ασθενείς.

Κατά κανόνα οι ψυχικά ασθενείς είναι αποκλεισμένοι από την αγορά και μόλις ένα ποσοστό από 10% έως 20%  με διαγνωσμένη ψυχική νόσο καταφέρνει να βρει μία θέση εργασίας, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η Ίρις Χάουτ, επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, υποστηρίζει πως, σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση μιας ψυχικής νόσου συμπίπτει με την περίοδο που πολλοί από τους πάσχοντες εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 1% με 2% των ενηλίκων στη Γερμανία πάσχει από κάποια ψυχική νόσο (περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι). Παρά το γεγονός ότι η τάση στην αγορά εργασίας είναι ο αποκλεισμός αυτών των ατόμων, ειδικοί εκτιμούν πώς πρόκειται για μια λάθος τακτική. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Λειψία, τα άτομα με διαγνωσμένες ψυχικές νόσους μπορούν να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας και μάλιστα όχι μόνο σε χαμηλόμισθες, όπως συμβαίνει, αλλά και σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις.

«Η ανάγκη για εργασία στους ψυχικά ασθενείς είναι πολύ μεγάλη», τονίζει η γιατρός Στέφι Ρίνρελ Χέλερ. Ωστόσο, παρά τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχει αποδεδειγμένα η μισθωτή εργασία σε ψυχικά πάσχοντες, οι περισσότεροι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί. «Ανησυχούν ότι ένας τέτοιος εργαζόμενος δεν θα είναι αποδοτικός», επισημαίνει η Κριστίνα Ραμπ από το Σύνδεσμο Γερμανών Εργοδοτών.

Σύμφωνα, πάντως, με τη ψυχολόγο Κάτριν Τσέντις, η οποία ειδικεύεται σε διάφορα προγράμματα αποκατάστασης ψυχικά ασθενών, πολλά από αυτά τα άτομα έχουν ιδιαίτερες ικανότητα και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. «Πολλοί μπορεί πράγματι να μην τα καταφέρνουν σε προσωπικό επίπεδο αλλά στη δουλειά τους δίνουν το 100% και παραπάνω. Δίνουν συνεχώς μάχες», υποστηρίζει η Τσέντις.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια