Αυστηρή προειδοποίηση κ. Τσίκκη για ανάκληση βεβαιώσεων από την ΔΕΥΑΡ

Με αφορμή την εξώδικη διαμαρτυρία , πρόκληση και δήλωση που απέστειλαν στην ΔΕΥΑΡ τρεις ξενοδοχειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Κολυμπίων, ο πρόεδρος της κ. Δημήτρης Τσίκκης προειδοποιεί, τους οφειλέτες με ανάκληση των βεβαιώσεων για την σύνδεση των επιχειρήσεων τους με το δίκτυο της ύδρευσης και της αποχέτευσης της επιχείρησης.

«Πολιτική βούληση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι να εφαρμόσει την ισονομία απέναντι σε όλους ανεξαρτήτως τους καταναλωτές της με στόχο την διαφύλαξη των συμφερόντων της. Θα είμαστε αμείλικτοι σε όσους προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ και των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ρόδου θέτοντας σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε στην λήψη αυστηρών μέτρων σε όσους επιδιώκουν να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στην ΔΕΥΑΡ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης.

Το εξώδικο θέτει σε αμφισβήτηση τρία θέματα που άπτονται της ισχύουσας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ, η οποία ως γνωστόν αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ και εγκρίνεται πάντα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου.
Τα θέματα που αναφέρονται στο εξώδικο είναι τα εξής:
1. Τέλος αποχέτευσης και υπονόμων
2. Ειδικό τέλος έργων
3. Τεκμαρτή κατανάλωση
1.- Το τέλος αποχέτευσης και υπονόμων για τα μη συνδεδεμένα ακίνητα, στις περιοχές δηλαδή που δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, η επιβολή του προβλέπεται τόσο από το νόμο 1069/1980, που διέπει τις Δ.Ε.Υ.Α., όσο και από τους Κανονισμούς Δικτύων της ΔΕΥΑΡ, οι οποίοι επίσης, έχουν τύχει έγκρισης τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ειδικά για το τέλος αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι επιβάλλεται από όλες τις ΔΕΥΑ στην Ελλάδα και ο λόγος είναι, απλός: Όπου δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός και υπάρχουν βόθροι, τα λύματα που λαμβάνονται από αυτούς μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό στο Βόδι, όπου και γίνεται η τελική επεξεργασία τους. Το τέλος αποχέτευσης είναι το τέλος που επιβάλλεται για την επεξεργασία αυτή και ανέρχεται σε ποσοστό 20% επί του ποσού του καταναλισκόμενου ύδατος. Το ποσοστό για τα συνδεδεμένα ακίνητα ανέρχεται σε 50%.
2.- Το Ειδικό τέλος έργων, προβλέπεται επίσης από το Ν. 1069/1980 και αξίζει να σημειωθεί το εξής, ως απάντηση και στους ισχυρισμούς των επιχειρήσεων που έστειλαν το εξώδικο.
Η επιβολή του είναι καθ’ όλα νόμιμη διότι ο νόμος προβλέπει ότι αυτό επιβάλλεται για μία δεκαετία από την σύσταση μίας ΔΕΥΑ. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου συστάθηκε το έτος 2011 (ΦΕΚ 786/9-5-2011 τ.Β΄) και αποτελεί νέα Δ.Ε.Υ.Α., δεν απορρόφησε η πρώην ΔΕΥΑΡ του Δήμου Ροδίων τις υπόλοιπες πέντε που υφίσταντο στο νησί της Ρόδου, αλλά συστάθηκε νέα, η οποία έχει το δικαίωμα για μία δεκαετία από τη σύστασή της να εισπράττει το εν λόγω τέλος.
3.- Τεκμαρτή κατανάλωση
Η επιβολή της τεκμαρτής κατανάλωσης προέκυψε από την ανάγκη προσδιορισμού της πραγματικής κατανάλωσης, η οποία ισχύει μόνο για τους καταναλωτές, ως επί το πλείστον ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν ιδιωτικά συστήματα υδροδότησης, χρησιμοποιούν όμως με οποιονδήποτε τρόπο το αποχετευτικό δίκτυο και τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΡ, για τους μήνες που αυτές είναι σε λειτουργία το τέλος έργων και το τέλος αποχέτευσης χρεώνεται επί της πραγματικής κατανάλωσης και σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ/τος 43/2002 «Κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες με σύστημα αστέρων και τεχνικές προδιαγραφές αυτών». Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η απόκλιση μεταξύ καταμετρούμενης κατανάλωσης και πραγματικής κατανάλωσης η οποία οδηγεί σε αδικαιολόγητο πλουτισμό κάποιων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων επί ζημία της ΔΕΥΑΡ, αλλά και σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις άλλες ξενοδοχειακές μονάδες που πληρώνουν με βάση τη πραγματική και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την λήψη της σχετικής απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου, η οποία έλαβε την απαιτούμενη δημοσιότητα, παρίστατο και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι για όλα τα θέματα που αναφέρονται στο εξώδικο, μία από τις υπογράφουσες σε αυτό ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είχε αναφέρει και το έτος 2014 σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και η οποία απορρίφθηκε.

Pin It on Pinterest