Έρευνα: Ποιος παράγοντας αυξάνει κατά 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης του Πάρκινσον


Η νόσος Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του που είναι υπεύθυνο για την κίνηση.
Στην εκδήλωσή της παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών.
Σύμφωνα με νέα έρευνα υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει κατά 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
Άνθρωποι που φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας C μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές χώρισαν σχεδόν 50.000 ανθρώπους με ηπατίτιδα σε 3 ομάδες. Ποσοστό 71% μολύνθηκαν με ηπατίτιδα Β, 21% με ηπατίτιδα C και 8% και με τις δυο. Η έρευνα επίσης περιέλαβε σχεδόν 200.000 ανθρώπους χωρίς ηπατίτιδα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 12 χρόνια, κατά μέσον όρο. Μεταξύ όσων είχαν ηπατίτιδα, 270 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον. Από αυτούς, 120 είχαν ηπατίτιδα C.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν ηπατίτιδα, 1.060 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον.
Αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες υγείας, οι ερευνητές κατέληξαν ότι άνθρωποι με ηπατίτιδα C είναι σχεδόν κατά 30% πιο πιθανό να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με όσους δεν φέρουν τον ιό. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με ηπατίτιδα Β ή Β και C δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.
Πηγή: onmed.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble