Ποιοι στήριξαν και ποιοι «πούλησαν» την Ελλάδα στο Eurogroup

Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) is welcomed by Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) and French Finance Minister Michel Sapin at a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015.Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Philippe Wojazer

Σε ένα οριακό Eurogroup που διεκόπη επεισοδιακά μετά από καβγά του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της.

Το παρασκήνιο είναι έντονο, όμως χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πολλούς υπουργούς στο πλευρό του στην κρισιμότερη μάχη των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μπορεί όλες οι χώρες να ζητούν εγγυήσεις και να θέτουν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο οι εντολές του Φρανσουά Ολάντ είναι σαφείς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ήταν απόλυτα εξουσιοδοτημένος να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό της Αθήνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν κατάφερε να στοιχίσει πίσω του 10 χώρες, ενώ από την άλλη ο κ. Σόιμπλε, που είναι σκληρός, έχει μόνο την υποστήριξη της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, ενώ πέντε χώρες είναι πλέον ουδέτερες.

Αυτό που παρουσιάζει αίσθηση είναι ότι ο Σόιμπλε έχασε συμμάχους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.

Η Γερμανία ξεκίνησε έχοντας μαζί της τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Σλοβενία και τελικά έμεινε μόνο με δύο χώρες.

Με μεγάλη ένταση υπέρ της Αθήνας βρίσκονται οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, ενώ στη μάχη έχουν μπει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην πλευρά της Ελλάδας βρίσκεται ακόμη η Ισπανία, η Ολλανδία και η Κύπρος, καθώς και άλλες χώρες.

Μάλιστα σήμερα η Ιταλία θα ζητήσει από τη Γερμανία να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα και ο Ματέο Ρέντσι φέρεται έτοιμος για μάχη με την Α. Μέρκελ.

Πηγή : newsbeast.gr