Συμμετοχή του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ στο 3ο POSIDONIA SEA TOURISM FORUM


Πραγματοποιήθηκε στις 26 – 27 Μαΐου στην Αθήνα το 3ο Διεθνές Φόρουμ Posidonia για τον θαλάσσιο τουρισμό, με 800 ηγετικά στελέχη από τις παγκόσμιες βιομηχανίες κρουαζιέρας και yachting, να δίνουν το παρόν σε ένα διήμερο συνέδριο μέσα από το οποίο δόθηκε η ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στις τρέχουσες προκλήσεις και στην προοπτική του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με μια σύντομη κεντρική ομιλία, με την οποία επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο θαλάσσιος τουρισμός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας: «Ο τουρισμός συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας και εξασφαλίζει 750.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα και ο κλάδος της κρουαζιέρας αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής τουριστικής μας στρατηγικής.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία: «Η εν λόγω Επιτροπή θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτίωση της υποδομής και του κανονιστικού πλαισίου που απαιτούνται για την αναβάθμιση του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος».
Σύμφωνα με τον κ. Pierfrancesco Vago, Πρόεδρο της CLIA Europe, οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, οι προκλήσεις του home-porting, οι συνεχείς και απρόβλεπτες αυξήσεις τιμών εισόδου στα διάφορα αξιοθέατα των προορισμών είναι τα κυριότερα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, ο κλάδος χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό, σταθερό και αποδοτικό περιβάλλον, αλλά δυστυχώς τα εμπόδια είναι πολλά. Καλώ τις ελληνικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης λιμενικών υποδομών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περάτωσης και με αποδοτικές και βιώσιμες πηγές χρηματοδότησης.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου συμμετείχε στο 3ο Posidonia SeaTourism Forum με δικό του περίπτερο και εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ κ. Μιχαήλ Χριστοδούλου και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Αντιπρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Δήμαρχος Ρόδου μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΛΤΝΔ και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού είχαν σημαντικές επαφές με ανώτερα στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας και συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις τρέχουσες προκλήσεις και στην προοπτική του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή μας. Ειδικότερα συμμετείχαν σε σεμινάριο συνεργασίας στον τουρισμό και την προώθηση επενδύσεων στους κλάδους της κρουαζιέρας και του yachting που διοργάνωσε η Κινεζική πρεσβεία στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία της Κινεζικής νησιωτικής επαρχίας Hainan. Η έλλειψη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να αρθεί με τη δρομολόγηση άμεσων πτήσεων μεταξύ των κύριων κινεζικών πόλεων και των ελληνικών νησιών και άλλων τουριστικών προορισμών, δήλωσε ο κ. Zou Xiaoli, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, στην ομιλία που απηύθυνε στους συνέδρους. Οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Κινέζων τουριστών αλλάζουν. Από την περιήγηση των αξιοθέατων και τα ψώνια στρέφονται στην αναψυχή και τις διακοπές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα κερδίσει την αγάπη των κινέζων τουριστών», τόνισε, προσθέτοντας ότι το θέμα της έκδοσης βίζας είναι ακόμη ένα εμπόδιο που πρέπει να αρθεί.
Η αντιπροσωπεία μας μετά το πέρας του σεμιναρίου συναντήθηκε με τον Πρέσβη κ. Zou Xiaoli, τον κ. Lu Junhua αντί Κυβερνήτη της επαρχίας Hainan και τον κ. Zhou Gongmin Γενικό Διευθυντή του λιμένα Hainan , να σημειώσουμε εδώ ότι, η επαρχία της Hainan είναι το μοναδικό τροπικό νησί της Κίνας με 9 εκατομμύρια κατοίκους και ισχύει Ειδική Οικονομική Ζώνη με αποτέλεσμα να έχει επιτύχει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις …

Το 3ο Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE), της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ), της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και ΤαξιδιωτικώνΓραφείων.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble