Πώς σχετίζονται τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης με την κατάθλιψη

Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, μπορεί να υποδηλώνουν προδιάθεση για κατάθλιψη. Μπορεί δε, να θεραπευτεί εάν από νωρίς χορηγήσουμε την φυσική ουσία, από την οποία παράγεται η σεροτονίνη. Την 5-HTP.

Η 5-ΗΡΤ είναι ένας μεταβολίτης του αμινοξέος τρυπτοφάνη. Είναι το πρόδρομο μόριο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη είναι ένας αναστάλτης νευροδιαβιβαστής, αυτός που σχετίζεται με την ηρεμία. Μας ανακουφίζει από τις έννοιες και το έντονο stress. Το stress προκαλεί την υψηλή απελευθέρωση της σεροτονίνης, και αν αυτό διαρκεί πολύ, οδηγεί σε εξάντληση αποθεμάτων σεροτονίνης.

Έρευνες υποστηρίζουν πως η αύξηση παραγωγής εγκεφαλικής σεροτονίνης, λειτουργεί σαν «stress immunizer” (ανοσοποιητικός παράγων κατά του stress).

Όσον αφορά στις μεταπτώσεις της διάθεσης, η σεροτονίνη φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, ανυπομονησία και ανησυχία.

Στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη αναστέλλει την επιθετική συμπεριφορά σε πειραματόζωα και ανθρώπους.

Έλλειψη σωστής φροντίδας από τους γονείς, (π.χ. κακοποίηση από τους γονείς στην παιδική ηλικία, μπορεί να βλάψει μόνιμα το σύστημα σεροτονίνης).

Πλήθος εργαστηριακών μελετών, αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη σεροτονινης ή δραστηριότητας σεροτονίνης στον εγκέφαλο των καταθλιπτικών ατόμων.

Ασθενείς με αυτοκτονικές τάσεις, δείχνουν να έχουν σημαντικά ελαττωμένα επίπεδα σεροτονίνης.

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου των τρικυκλικών, του λιθίου, των αναστολέων ΜΑΟ και την SSRI (prozac, zoloft, paxil και luvox), έχουν ένα κοινό: αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Η 5-ΗΤΡ διαφέρει από την τρυπτοφάνη, στο ότι αυξάνει ελαφρώς τόσο την δράση της νορεπινεφρίνης όσο και της σεροτονίνης (energizing νευροδιαβιβαστής).

Σε μερικές κλινικές μελέτες, η 5-ΗΤΡ υπερέχει την τρυπτοφάνη στην θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Όσο μεγαλύτερη η αναστάτωση που προκαλείται από την κατάθλιψη, τόσο καλύτερη είναι η απόκριση στην 5-ΗΤΡ.

Η προτεινόμενη δοσολογία 5-ΗΤΡ είναι 50-1200 mg την ημέρα (συνηθέστερα 100-600 mg). Παρόλα αυτά μερικά άτομα με κατάθλιψη, βρίσκουν ανακούφιση σε ημερήσια δόση μόλις των 12,5 mg.

Για κάποιους ανθρώπους, η 5-ΗΤΡ έχει ένα υπερβολικά στενό θεραπευτικό παράθυρο. Η κατάλληλη δόση μπορεί να βρίσκεται μεταξύ 10-25 mg ημερησίως.

Παρενέργειες από υπερδοσολογία μπορεί να είναι η υπομανία, δερματίτιδα και αυξημένη επιθετικότητα.

Μια συντηρητική θεραπευτική δόση για αρχή είναι τα 25 mg ημερησίως. Πολλοί παρατηρούν θετική επίδραση στην διάθεση τους μέσα στις πρώτες 1-2 ημέρες της λήψης. Αυξάνοντας σταδιακά την δόση με 25 mg κάθε 4 μέρες, αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί το θεραπευτικό παράθυρο του συγκεκριμένου ασθενούς.

Όπως και στην τρυπτοφάνη, είναι σημαντικό η 5-ΗΤΡ να λαμβάνεται μακριά από πρωτεϊνικό γεύμα.

Προτείνεται η λήψη να γίνεται 45 λεπτά πριν ή 3 ώρες μετά από ένα πρωτεϊνικό γεύμα.
Πηγή: onmed.gr

Pin It on Pinterest