Το φρούτο που προστατεύει τα πνευμόνια από την ατμοσφαιρική ρύπανση

atmosfairiki-ripansi

Η ζωή στη μεγαλούπολη μας γεμίζει με στρες αλλά καταπονεί και τη σωματική μας υγεία. Κυρίως ταλαιπωρούνται τα πνευμόνια μας, λόγω των ρύπων που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε.
Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ διαπίστωσαν ότι οι τροφές που παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε, όπως το αβοκάντο, έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και συγκεκριμένα σε πληθώρα σωματιδίων που εκπέμπουν τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα και στα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα λόγω της καύσης του ξύλου.
Τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται στα πνευμόνια μας και έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να εξουδετερώσει εν μέρει τις επιπτώσεις της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ευεργετική δράση της βιταμίνης οφείλεται στο γεγονός ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας, προστατεύοντας τη μεμβράνη των κυττάρων.
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε 3-4 mg βιταμίνης Ε την ημέρα (3 mg για τις γυναίκες και 4 mg για τους άνδρες).
Μερίδα 100 γραμμαρίων αβοκάντο παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε. Σημαντική ποσότητα της πολύτιμης βιταμίνης παρέχει επίσης το σπανάκι και το ελαιόλαδο.
Η ποσότητα βιταμίνης Ε που δεν αξιοποιείται άμεσα από τον οργανισμό αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση, οπότε μπορείτε να ρυθμίσετε την κατανάλωση, για παράδειγμα, σε εβδομαδιαία και όχι σε ημερήσια βάση.