Πτώση έως 50% στις πληρότητες στα καταλύματα της Ρόδου


Πολλά είναι τα καταλύματα ενοικιαζόμενων δωματίων σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Λέρο και Καστελλόριζο που καθυστέρησαν να ανοίξουν λόγω έλλειψης ζήτησης.

Πτώση έως 50% εμφάνισαν σε κάποιες περιοχές της χώρας οι πληρότητες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα κατά την έναρξη της φετινής σεζόν εξαιτίας της ανάσχεσης της τουριστικής ζήτησης που καταγράφεται καθ’ όλο το διάστημα που βρίσκεται στον αέρα η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους αλλά και της έξαρσης του φαινομένου λειτουργίας παράνομων καταλυμάτων.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος αναφέρει ότι τα μικρά τουριστικά καταλύματα της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις, δέχονται μεγάλη πίεση από την οικονομική αβεβαιότητα που έχει ενσκήψει στη χώρα λόγω της καθυστέρησης επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους. Παράλληλα, σημειώνει ότι σε πολλές τουριστικές περιοχές παρουσιάζει έξαρση το φαινόμενο τουριστικής ενοικίασης καταλυμάτων χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες εστίες φοροδιαφυγής στη χώρα. Οπως εκτιμά ο αριθμός των παράνομων κλινών σε πάσης φύσεως καταλύματα ξεπερνά, πλέον, τις 200.000. Η συνομοσπονδία, προσθέτει ο κ. Μπρεντάνος, είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες στην κατεύθυνση πάταξης του φαινόμενου της παραοικονομίας στον χώρο των καταλυμάτων, το οποίο πλήττει ευθέως τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου. Την καταπολέμηση της λειτουργίας των παράνομων καταλυμάτων ζητούν και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες – μέλη της Συνομοσπονδίας.

Εξάλλου, στοιχεία που συγκέντρωσε η συνομοσπονδία από μέλη της στην περιφέρεια δείχνουν ότι η φετινή σεζόν ξεκίνησε αρνητικά για τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πολλά είναι τα καταλύματα ενοικιαζόμενων δωματίων σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Λέρο και Καστελλόριζο που καθυστέρησαν να ανοίξουν λόγω έλλειψης ζήτησης για κρατήσεις, ενώ οι πληρότητες στα καταλύματα της Ρόδου που λειτούργησαν παρουσίασαν πτώση έως 50%. Στην Πελοπόννησο οι αφίξεις των ενοικιαζόμενων δωματίων μειώθηκαν κατά 15% και οι πληρότητες κατά 20%. Στην Κεφαλονιά διαπιστώθηκε πτώση κατά 20% τόσο στις αφίξεις όσο και στις κρατήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων. Στη Σάμο οι πληρότητες των καταλυμάτων τον περασμένο μήνα εμφάνισαν πτώση κατά 50% σε σχέση με τον Μάιο του 2014. Επίσης, στα Χανιά παρουσιάστηκε μεγάλη υστέρηση στον ρυθμό ανόδου των αφίξεων, οι οποίες ξεκίνησαν με αύξηση κατά 106% τον Μάρτιο και συνέχισαν με αυξήσεις 2% τον Απρίλιο και 0,4% τον Μάιο.

Πηγή : kathimerini.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια