Σύσκεψη για την επικινδυνότητα σταθερότητας του Όξου της Παναγιάς Σπηλιανής στη Νίσυρο

Την Δευτέρα 9 Μαρτίου έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου όλων των συντελεστών του έργου αναστήλωσης του οξού. Παρευρέθηκα ο γεωλόγος και συντάκτης της μελέτης του έργου κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο εργολάβος του έργου κ.  Νίκος Μαλτέζος, η μηχανικός της περιφέρειας  κ.  Ελένη Χατζηπαναγιώτου, ο μηχανικός της περιφέρειας κ. Νίκος Λυμπερόπουλος, ο έπαρχος Κώ-Νισύρου κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Μελαχροινάκης, οι Δημοτικοί Σύβουλοι κ. Αχιλλέας Σφακιανός, Ειρήνη Καρούτσου και Αντώνης Καρπαθάκης.  Πριν τη συνάντηση έγινε επίσκεψη στο χώρο του έργου που έχει σταματήσει η κατασκευή του πριν τέσσερις μήνες. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει προκαλούν ανησυχία για τη  σταθερότητα του οξού. Ο κ. Λέκκας ο οποίος συνέταξε την γεωλογική μελέτη του έργου ανέφερε τα παρακάτω: «Δε μπορούσαμε να προβλέψουμε τα πετρώματα του εσωτερικού χώρου του οξού. Περιμέναμε πετρώματα πιο σταθερά αλλά βρήκαμε πετρώματα πυροκλαστικά. Το χάλασμα της εξωτερικής επιφάνειας του οξού είχε στόχο την εκκαθάριση από τις χαλαρές μάζες αλλά δημιουργήθηκε πρόβλημα. Τώρα χρειάζονται μικρές παρεμβάσεις. Με βάση αυτά τα στοιχεία η  μελέτη αλλάζει. Οι αγκυρώσεις δεν γίνονται. Θα γίνουν μόνο τα τοιχία.» Ο εργολάβος κ. Μαλτέζος ανέφερε ότι τα χρήματα δεν φθάνουν για να ολοκληρωθεί τι έργο όπως είχε σχεδιαστεί. Παρά ταύτα το μεγαλύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί. Συμφωνήθηκε να ξεκονήσουν οι εργασίες την 30η Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα για την κατασκευή του στεγάστρου που θα γίνει στο σημείο πρόσβασης στους Χοχλάκους.

Η ολοκλήρωση στεγάστρου έχει οριστεί να είναι η 10 Μαΐου.

Η κατασκευή των τοιχίων για την προστασία του μονοπατιού έχει οριστεί να αρχίσει την 11 Μαΐου.

Η 15 Ιουνίου έχει οριστεί η ημέρα που θα ανοίξει ο δρόμος για τους Χοχλάκους. Εάν οι εργασίες δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των διερχομένων θα σταματήσουν οι εργασίες έως το τέλος του Αυγούστου.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να εγκατασταθεί πλέγμα για την προστασία από τις βραχοπτώσεις όπως ακριβώς υπάρχει και στα Τέμπη. Επειδή το κόστος είναι μεγάλο αποφασίστηκε να γίνει υποέργο ενταγμένο στο όλο έργο με την ολοκλήρωση του. Επί του θέματος αυτού θα γίνει εισήγηση από τον κ. Νίκο Λυμπερόπουλο.

Αποφασίστηκε να υπάρξει επόμενη συνάντηση στον Δήμο την 28 Μαΐου για αποτίμηση της εξέλιξης των εργασιών. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει αίτημα στην Διαχειριστική Αρχή υπό την μορφή επείγοντος για την πρόσληψη Γεωτεχνικού για την παρακολούθηση του έργου.

Pin It on Pinterest