ΠΑΜΕ ΡΟΔΟΥ: “Άμεση λαϊκή παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί η πολιτική αντιλαϊκών μέτρων”

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

Συνέντευξη Τύπου 12 Δεκέμβρη 2014

Παραχωρούμε τη σημερινή Συνέντευξη με αφορμή εξελίξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, πακέτα αντιλαϊκών μέτρων που επιβεβαιώθηκε ότι ετοιμάζονται να μπουν σε εφαρμογή, με κύριο ζήτημα τις νέες ανατροπές που σχεδιάζονται στην κοινωνική ασφάλιση.

Όπως είναι γνωστό, από τις ως τώρα «διαρροές», αλλά και την επιβεβαίωση που υπήρξε από κυβερνητικά χείλη, επίκειται νέα μείωση συντάξεων, προσαρμογή τους στα επίπεδα του λεγόμενου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κατάργηση της όποιας δυνατότητας υπήρχε για συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη ή πριν το γενικό όριο των 67 ετών, ενώ παράλληλα αυξάνεται το ελάχιστο όριο ενσήμων από 4500 σε 6000, πράγμα που για πολλούς εργαζόμενους, – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που κάνουν 100 – 150 το πολύ ένσημα το χρόνο  – σημαίνει ότι δε θα βγουν στη σύνταξη ποτέ.

Νομοθετούν συνεχώς μέτρα που απαλλάσσουν το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία από την υποχρέωση στην κοινωνική ασφάλιση. Επιδιώκουν η σύνταξη και η υγεία να εξαρτώνται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και να παρέχεται αναλογικά και «ανταποδοτικά». Στα σκαριά είναι απ ότι φαίνεται και μέτρα που αφορούν σε κατάργηση κατακτήσεων όπως το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχιακών εργαζομένων, πράγμα που θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, κυρίως των παλιότερων εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού, η κατάργηση της αποζημίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.

Ψηφίστηκε επίσης πριν από λίγες μέρες ο προϋπολογισμός ο οποίος  επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και στην περίοδο της ανάκαμψης της κερδοφορίας. Φορτώνει 1.5 δις νέους φόρους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων ενώ απαλλάσσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες από άλλα 100 εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνεται κατά 300 εκ. η χρηματοδότηση στην παιδεία, κατά 22% στα νοσοκομεία.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα οργάνωσαν και συνεχίζουν να οργανώνουν δράσεις, κινητοποιήσεις. Στη Ρόδο την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ, σύσκεψη Σωματείων και συνδικαλιστών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αποφασίστηκε να μπει το ζήτημα στις συνεδριάσεις των ΔΣ και σε Γενικές Συνελεύσεις, όπου το κάθε Σωματείο ή οι ταξικές δυνάμεις θα καθορίσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με βάση τις εξελίξεις.

Παράλληλα αποφασίστηκε συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου την Τρίτη 16 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα, εξορμήσεις και παρεμβάσεις στης Διεύθυνση ΙΚΑ και ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 αντίστοιχα. Παρεμβάσεις επίσης σχεδιάζονται σε Δήμο και Περιφέρεια και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον,  το ΠΑΜΕ θα εντείνει τη δράση του το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης για την ανακούφιση των ανέργων, των απλήρωτων, διεκδικώντας μέτρα προστασίας, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, στο ύψος των 600 ευρώ και ο χρόνος ανεργίας να μετρά ως συντάξιμος. Έκπτωση 30% στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΔΕΥΑΡ, και απαγόρευση διακοπής τους, δωρεάν μετακίνηση με την αστική συγκοινωνία με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να κάνουμε μια αναφορά και στη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην οποία βάλαμε χθες τα ζητήματα αυτά, τονίσαμε την ανάγκη οργάνωσης κινητοποιήσεων και η απάντηση που πήραμε ότι το ΕΚΡ έχει τοποθετηθεί, ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε και να ανατρέξουμε στις πάγιες θέσεις τους, ενώ αντιπαρέθεσαν ως δράση τη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΣΕΠΕ στην Αθήνα ο πρόεδρος.

Εμείς, απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους της περιοχής, τους λέμε ότι είναι ακριβώς αυτές οι «πάγιες θέσεις» και η «πάγια στάση» της σημερινής πλειοψηφίας του ΕΚΡ, που για να μην ξεχνιόμαστε αποτελείται από την ΠΑΣΚΕ και συνεργαζόμενους, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά διαχρονικά έχουν οδηγήσει σε «ξέρα» το εργατικό κίνημα, καλώντας το να συνταχθεί πίσω από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.

Κλείνοντας, επειδή υπάρχουν και πολιτικές εξελίξεις, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν πρέπει να παγιδευτούν στο ψεύτικο δίλημμα εξαθλίωση ή ψίχουλα, στον εκβιασμό που στήνει ο διπολισμός. Είναι χαρακτηριστικός ο ανταγωνισμός τα τελευταία 24ωρα Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος εγγυητής της σταθερότητας και τα αντίστοιχα μηνύματα προς τις «αγορές». Οι οποίες όμως αυτό που ζητούν είναι εξασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, διατήρηση των 400 νόμων που αφαίρεσαν δικαιώματα από την εργατική τάξη και το λαό και διεύρυνσή τους. Άλλωστε ακόμα και κανένα ακόμα μέτρο να μην παρθεί είναι αρκετό για να κάνει κόλαση τη ζωή των εργαζομένων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά άμεση λαϊκή παρέμβαση, πάλη για να ανακτηθούν οι απώλειες, τέτοια που να ανοίγει το δρόμο για γενικότερες θετικές εξελίξεις, για να θέσουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία τους τον πλούτο που παράγουν.

 

Pin It on Pinterest