Η καταστροφή που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στην αρχαία Παλμύρα – Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο


Οι καταστροφές που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας από την UNESCO είναι τεράστιες όπως προκύπτει από τις πρώτες φωτογραφίες και τα βίντεο που ελήφθησαν μετά την ανακατάληψη της από τις δυνάμεις του Στρατού του Μπασαρ αλ Άσαντ, που έδρασαν σε συνεργασία με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Οι τζιχαντιστές έχουν μετατρέψει σε ερείπια αγάλματα και μνημεία όπως Ναός του Bel και ο Ναός του Baalshamin. Το εθνικό μουσείο της πόλης έχει λεηλατηθεί με πολλά από τα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που περιείχε να έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Στις φωτογραφίες από το πρακτορείο Reuters εμφανίζονται αρχαία αντικείμενα να είναι διαλυμένα, πεταμένα στο πάτωμα του μουσείου της πόλης δείγμα της μανίας του Ισλαμικού Κράτους.


Το δε βίντεο που ελήφθη από το LifeNews.ru παρουσιάζει εικόνες από την πόλη όπως είναι λίγο μετά την απελευθέρωσή της. Είναι φανερός πώς το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε εντελώς μια σειρά σημαντικών πολιτιστικών αντικειμένων και ιστορικών μνημείων στην Παλμύρα.

Σύριοι εμπειρογνώμονες αναμένεται να αξιολογήσουν την καταστροφή εκτός των ιστορικών χώρων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό Rossiya 24 TV. Μετά από αυτό θα ξεκινήσει το έργο της ανασυγκρότησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσαν πώς “οι πολύτιμες κληρονομιές θα αποκατασταθούν με κοινές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας”.

Την ανακατάληψη της πόλης ανακοίνωσε την Κυριακή ο Συριακός Στρατός. «Έπειτα από σφοδρές μάχες στη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός ελέγχει πλέον ολόκληρη την πόλη της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης και του κατοικημένου τμήματός της. Αυτοί (οι τζιχαντιστές) αποσύρθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή.

Συριακού στρατού και των πολιτοφυλακών αγωνιστούμε για Παλμύρα

Την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας χαιρέτισε με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν και απηύθυνε κλήση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές.

Σε συνέντευξη τύπου στην Ιορδανία είπε ότι ήταν «ενθαρρυντικό» ότι ο χώρος, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς δεν βρίσκεται πια στα χέρια εξτρεμιστών και ότι η συριακή κυβέρνηση «είναι τώρα σε θέση να διατηρήσει και προστατέψει αυτόν τον κοινό ανθρώπινο πολιτιστικό θησαυρό.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας υποστηριζόμενες από την ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσαν στις 7 Μαρτίου επιχείρηση για να ανακαταλάβουν την Παλμύρα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίο την είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο του 2015. Από την Κυριακή λοιπόν έχουν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο.

Οι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν την πόλη και οπισθοχώρησαν προς τη Ράκα και τον Ντέιρ αλ Ζορ”, τα προπύργια τους στη βόρεια και την ανατολική Συρία που ελέγχουν ακόμη.


Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble