Η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών


Η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το παλαιστινιακό ψήφισμα. Η κίνηση που μεταφράστηκε από τους Παλαιστίνιους ως βήμα προς την ένταξή τους στον οργανισμό εξόργισε Ισραήλ.

Συγκεκριμένα από τα 193 μέλη του ΟΗΕ, τα 119 ψήφισαν υπέρ της πρότασης ενώ μεταξύ των οκτώ κρατών που την καταψήφισαν συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Από τα μέλη της ΕΕ, υπέρ της πρότασης ψήφισαν εκτός από τη Γαλλία και η Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα, Πολωνία καθώς και το Λουξεμβούργο και Βέλγιο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι σημαίες των κρατών-παρατηρητών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Παλαιστίνη, μπορούν να υψωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε γραφεία του οργανισμού, μετά τις σημαίες των κρατών-μελών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μόνο άλλο μη-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-παρατηρητής που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι το Βατικανό, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει από κοινού στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν ήξερε αν το ίδιο θα προχωρούσε σε ύψωση της σημαίας του σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση.

Μετά το ψήφισμα παλαιστίνιοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα απευθυνθεί στους ηγέτες κρατών-μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Γαλλία, ηγείται της προσπάθειας να ξαναξεκινήσει ο ειρηνευτικός διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ο οποίος είχε ματαιωθεί το 2014, ενώ ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ είπε ότι η ψήφος αποτελούσε υποστήριξη της λύσης υπέρ δύο κρατών.

Από πλευράς του ο πρέσβης του Ισραήλ, Ρον Προσόρ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης άσκησε κριτική στη Συνέλευση για την αποδοχή της πρότασης, ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ανέφερε ότι η ύψωση της παλαιστινιακής σημαίας δεν θα λειτουργήσει υπέρ της προσέγγισης των δύο πλευρών.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble