Οριστικό το ρήγμα στον τραυματισμένο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι βουλευτές μετακινήθηκαν κατά την ψήφο τους


Παραμένει το ρήγμα στην κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός δεν «μάζεψε» τους αντάρτες, κατά την δεύτερη ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο, αλλά έχασε βουλευτές που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «ναι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει οριστικά τραυματισμένος με ένα βαθύ ρήγμα μέσα από μια δύσκολη μάχη που έδωσε ώς τα ξημερώματα σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο για το μνημόνιο πέρασε με 230 ψήφους, ενώ 63 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και δύο ήταν απόντες, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά περι τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ψήφισαν «όχι», έναντι 32 της περασμένης Τετάρτης.

Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».

Οι 30 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» είναι οι: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης.

Πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «όχι» μετακινήθηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ναι) και η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ναι).

Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και «ναι» στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «ναι».

Οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ναι» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».

Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι εμφανές, καθώς ο αριθμός των βουλευτών που δεν υπερψήφισαν ανέρχεται στους 36 (31 «όχι» και 5 παρών»). Συνολικά 113 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «ναι», μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα οι «κυβερνητικές» ψήφοι να είναι συνολικά 126.

«Το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι νομίζω σαφές», δήλωσε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Στο ερώτημα εάν οι δαιφωνούντες θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος».

Ερωτηθείσα εάν απομακρύνθηκε το σενάριο της διάσπασης ή εάν παραμένει υπαρκτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν και παραμένει το ίδιο από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθηθούν όλα όσα είναι να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προαπαιτούμενων», δήλωσε ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

«Όλα μια χαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος με τις διαφορετικότητες του» δήλωσε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Οι διαφορές είναι δύναμη, δεν είναι η αχίλλειος πτέρνα μας», πρόσθεσε.

πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια