Τι πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή την Τετάρτη – Όριο 120 βουλευτών για την κυβέρνηση

Η διέλευση των νομοσχεδίων με τα μέτρα από τη Βουλή «κλυδωνίζει» την κυβέρνηση. Ως «κόκκινη γραμμή» θεωρείται το όριο των 120 βουλευτών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους», αρκετοί βουλευτές και όχι πια μόνο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου που φέρνει ανατροπές στο Ασφαλιστικό (πρόωρες συντάξεις κ.ά.), στη φορολογία των αγροτών και στον «χάρτη» διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, που είναι στα προαπαιτούμενα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει στον σχεδιασμό που έχει επιλεγεί.

«Εγκυρότατες λοιπόν πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κάποιοι λένε ότι προσανατολίζεται ήδη στο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα στηθούν κάλπες – το νωρίτερο γύρω στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο».

Τα δύο κρας τεστ εκτιμάται ότι θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με δεύτερο τον «προθάλαμο» των εθνικών εκλογών, που λόγω του ότι δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις τελευταίες κάλπες θα διεξαχθούν με λίστα – όπερ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει, να φρενάρει ή και να αποκλείσει ανά εκλογική περιφέρεια. «’Εμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει άλλωστε μετά τη διάσπαση και την ίδρυση κόμματος από τους διαφωνούντες» σημειώνεται σχετικά.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο οποίο αναφέρεται πως το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως «πέφτει η κυβέρνηση αν ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποδειχτεί μικρότερος των 120». Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, ενώ προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές με τη συμφωνία «στον αέρα», θα αναζητηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινωνικής αποδοχής, που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για «κλείδωμα» του νέου προγράμματος.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι προβληματισμοί περί «ανταρσιών» υπάρχουν και στη ΝΔ, λόγω των μέτρων που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο, με υψηλόβαθμες πηγές απο τη λεωφόρο Συγγρού να αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει λύση, ειδικά για τους κατ´επάγγελμα αγρότες που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τους νόμους Κατρούγκαλου και Κουρουμπλή και να επιβαρύνονται οι αγρότες με τέτοια φορολόγηση απο το πρώτο ευρώ».

Το Μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση επεσημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών δεν θα έρθουν στη Βουλή. Αντιθέτως η συζήτηση /ψηφοφορία αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη καθώς και η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Το πακέτο των προαπαιτούμενων αφορά όμως και σε νέες αυξήσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Αναλυτιά όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται:

  • -Κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους αγρότες, με αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 23% και μείωση κατά 50% της επιδότησης στο αγροτικό diesel
  • -Νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας, για τον ανακαθορισμό των διαδικασιών της Αστικής Δικαιοσύνης, με σκοπό την ταχύτερη απονομή της
  • -Κατάργηση πρόωρων συντάξεων με σταδιακή αύξηση ως το 2022 του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 έτη ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης
  • -Υιοθέτηση Κοινοτικής οδηγίας για το bail in που προβλέπει ότι σε περίπτωση «εξυγίανσης» των τραπεζών επιβαρύνονται (κατά σειρά) μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα και ανά δικαιούχο. Η σχετική οδηγία περιλαμβάνει την προστασία καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. Στην ουσία με την εν λόγω οδηγία σταματά τη διάσωση προβληματικών τραπεζών με κρατικούς πόρους.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, στη νέα δέσμη ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • -Διατήρηση ΕΝΦΙΑ ως το 2016
  • -Αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια (11%=>15% για εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 33%=>35% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ)
  • -Κατάργηση επιδόματος θέρμανσης
  • -Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

πηγή: News247.gr

Pin It on Pinterest