Το συστατικό στη διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού


Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα ανάλογα με αυτά που λαμβάνουν οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βρετανοί ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν τα αποτελέσματα μεγάλων μελετών, διαπίστωσαν ότι το φυλλικό οξύ μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και ελαττώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου.

Το φυλλικό οξύ είναι ένα συνθετικό συστατικό της βιταμίνης Β9, το οποίο εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι. Οι γυναίκες συμβουλεύονται να καταναλώνουν φυλλικό οξύ πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη διαταραχών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη.

Η ομοκυστεΐνη πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καταστρέφοντας τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

bigstock Grape With Radicchio Rocket A 78830654

Επίσης ελέγχθηκαν μελέτες που είχαν γίνει σε άτομα με μια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμφανίζεται σε ένα ανά δέκα άτομα και η οποία αυξάνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και την επίδραση του φυλλικού οξέος στην μείωσή της.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα άτομα που έχουν την συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη και έχουν υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Αν τα συγκεκριμένα άτομα λάβουν επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος, μπορούν να ακυρώσουν την επίδραση της σπάνιας γενετικής μετάλλαξης.

Οι συναφείς και γενετικές μελέτες έδειξαν άλλωστε μια προστατευτική επίδραση των χαμηλών επίπεδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble