Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική άσκηση «Σάρισα 2016»


Η διακλαδική άσκηση ευρείας κλίμακας «Σάρισα 2016» με την συμμετοχή δυνάμεων των τριών όπλων, Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας ολοκληρώθηκε το απόγευμα με επιτυχία, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, εκπροσώπων της στρατιωτικής ηγεσίας, ξένων επισήμων, δημάρχων της περιοχής, μητροπολιτών, κ.α.

Η τελική φάση της «Σάρισα 2016», η οποία ξεκίνησε στις 19 του μηνός έλαβε χώρα σε δύο σημεία, το πρωί στον κόλπο του Ορφανού στα Ν. Βρασνά και το μεσημέρι στο πεδίο βολής Ασκού – Σοχού. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και σε τμήμα της πήραν μέρος και άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, «seals» στο πλευρό των ελληνικών ειδικών δυνάμεων.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι είμαστε μια φιλειρηνική χώρα, που υπηρετεί στο έπακρο τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Σήμερα, επιβεβαιώσαμε ότι παρά ταύτα είμαστε και έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση απαιτηθεί» είπε με τη λήξη της άσκησης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος, Βασίλειος Τελλίδης και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι η ασφάλεια και η άμυνα της χώρας είναι σε καλά χέρια, στα χέρια των δικών του παιδιών. Η διεθνής κοινότητα και συμμαχία, καθώς και οι εταίροι μας μπορούν να υπολογίζουν στις ικανότητες μας».

Ο αρχηγός του ΓΕΣ αναφέρθηκε στον «υψηλό βαθμό επικινδυνότητας» που έχουν τέτοιες ευρείας κλίμακας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αλλά και στο προχθεσινό ατύχημα με την πτώση του επιθετικού ελικοπτέρου «Απάτσι», που, όπως είπε , ήταν «ένα ατύχημα το οποίο έγινε στην προσπάθεια των χειριστών να υλοποιήσουν την αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο, όπως ακριβώς, θα κληθούν να πολεμήσουν».

«Εγώ προσωπικά νομίζω, ότι όλοι μας είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, τους στηρίζουμε και είμαστε κοντά τους. Χάρη στην εκπαίδευση τους και στην άμεση επέμβαση και του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν εκεί αποφεύχθηκε και το χειρότερο. Μια παράκληση: Ας μη λησμονούμε όλοι μας, ας μη λησμονεί κανένας, ότι ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι στενά συνυφασμένα με αυτό που υπηρετούμε» είπε ο αρχηγός του ΓΕΣ.

Ο Βασίλειος Τελλίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργού Πάνου Καμένου, του αν. υπουργού Δημήτρη Βίτσα, καθώς επίσης και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ε. Αποστολάκη και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες ενόπλους, επισημαίνοντας επίσης, ότι είναι το ίδιο προσωπικό, το οποίο λειτουργεί 33 δομές φιλοξενίας προσφύγων, συμμετέχει στη δασοπυρόσβεση, σε αντιπλημμυρικά έργα και σε έργα κοινής ωφέλειας σε παραμεθόριες περιοχές, κ.α.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ανακατάληψη εθνικού εδάφους, που έχει καταληφθεί από στρατεύματα ξένης χώρας, με την χρήση μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού, αποβατική ενέργεια με πλωτά φουσκωτά, κάλυψη από δυνάμεις πυροβολικού, ρίψεις αλεξιπτωτιστών, διασώσεις στο πεδίο της μάχης, κ.α.

Στην άσκηση πήραν μέρος συνολικά 1.892 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 400 ώρες πτήσης της Αεροπορίας Στρατού, 150 ώρες πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας και αντίστοιχες ώρες πλεύσης του Πολεμικού Ναυτικού (αρματαγωγού και φρεγάτας), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 22 χλμ. τηλεφωνικά καλώδια, πάνω από 600 ασύρματοι και 450 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 75 μηχανήματα όλων των τύπων του μηχανικού, συντηρήθηκαν 40 χλμ. δρομολογίων, διευθετήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης στα πεδία που έλαβε μέρος 250 στρέμματα γης.

Από την εξέδρα στην παραλία των Ν. Βρασνών και από το παρατηρητήριο στο Σοχό, την άσκηση παρακολούθησαν, ο αρχηγός ΓΕΣ Βασίλειος Τελλίδης, ο διοικητής Α΄ Στρατιάς αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDCGR αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας, διοικητές σχηματισμών της στρατιάς, προξενικές αρχές, στρατιωτικοί ακόλουθοι φίλων και συμμάχων χωρών, κρατών του νατοϊκού στρατηγείου Γ΄ ΣΣ/NRDCGR, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, παρατηρητές από τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κ.α.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια