“Την Τρίτη οι Νέοι μιλούν για την Ευρώπη και την Τετάρτη αναζητούμε νέους δρόμους Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας”

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο διοργανώνει το “Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία”, στις 25-27 Φεβρουαρίου 2014, με τρεις μοναδικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου.

Την Τρίτη, 25/02/2014, “Οι Νέοι μιλούν για την Ευρώπη”, οπότε και τέσσερις νέοι επιστήμονες που κατάγονται ή ζουν στο νησί μας, μοιράζονται τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για το τι είναι η Ευρώπη, πως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι, ποια είναι η Ευρώπη που έχουμε και ποια η Ευρώπη που θέλουμε; Την ιδιαίτερη αυτή στρογγυλή τράπεζα απαρτίζουν οι:

Έλενα Γιαννίκη, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις και Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Γεννήθηκε στην Ιταλία ενώ σπούδασε στην Ελλάδα,  την Ιταλία και το Βέλγιο (Université libre de Bruxelles) με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Από το Μάιο του 2011 συνεργάζεται με το Γραφείο στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ως νομικός σύμβουλος στη Ρόδο. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στις ευρωπαϊκές υποθέσεις: έχει υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων με διετή θητεία στην Αντιπροσωπεία της Ε. Ε. στην Αγκόλα της Αφρικής). Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Διετέλεσε επίσης Ειδική Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, και στο Υπουργείο Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών Οργανισμών και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού δικαίου. Μιλάει Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά και έχει βασικές γνώσεις Γερμανικών.

Δρ. Γιώργος Μαρής. Ο Γιώργος Μαρής είναι διδάκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Οικονομικής Διακυβέρνησης. Πήρε το Διδακτορικό του με άριστα από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Research Fellow στο School of Global Studies στο University of Sussex.  Έχει μεταξύ άλλων ολοκληρώσει με έπαινο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Kings College London και με άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Πολιτικών, Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στη Μεσόγειο” του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αναστάσιος Χατζηαναστασίου. Έχει σπουδάσει στο Λονδίνο κατά την περίοδο 2000-2005 οπότε και απέκτησε ένα BA (Hons) in Business Management, ένα MA in Marketing Communications και ένα ΜΑ in Diplomatic Studies (DAL), όλα από το University of Westminster. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά και άρχισε να μαθαίνει Ισπανικά και Ρώσικα. Έχει εκπονήσει πτυχιακές με θέμα «Επέκταση των δρομολογίων από Πάτρα σε Μασσαλία και Κορσική» καθώς και «Ψηφιοκεντρικός πόλεμος στον 21ο αιώνα: προκλήσεις και πλεονεκτήματα». Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στις ειδικές δυνάμεις.  Εργάστηκε στην πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου στους τομείς Χορηγήσεων και Διαχείρισης Κινδύνου ενώ τώρα απασχολείται στην οικογενειακή μεταφορική επιχείρηση. Ως πρόσθετες ασχολίες έχει την πρακτική σκοποβολή, την ιστιοπλοΐα, τις καταδύσεις και την ορεινή διαβίωση, τα ταξίδια και το διάβασμα.

Stefani Janjanin. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της στο τμήμα, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus στο Βέλγιο, στο Universiteit Gent, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών, όπου και παρακολούθησε και μαθήματα Master International Relations. Το καλοκαίρι συμμετείχε στο Intensive Summer School of Governance and Security in Europe and the Mediterranean. Είναι φοιτήτρια στο ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου “Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο”. Επίσης, έχει κάνει πρακτική στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών στην Αθήνα. Αρθρογραφεί για το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού και προετοιμάζει τη συμμετοχή της στην ετήσια ημερίδα Mare Nostrum. Μιλάει άριστα Αγγλικά, Κροατικά-Σέρβικα, Αραβικά και Ολλανδικά. Τέλος, έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και θα ξεκινήσει ακριβώς στις 19:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. (https://www.facebook.com/events/604517939631477)

Την Τετάρτη, 26/02/2014, θα αναζητήσουμε νέους δρόμους μέσω της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας και θα δούμε μερικά χρήσιμα παραδείγματα από το νησί μας.

Την ημερίδα θα ανοίξει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τον σχεδιασμό του. Ο ΕΣΥΝΕ Νοτίου Αιγαίου συστάθηκε το 2013 και αποτελεί μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Επιχειρηματιών. Σκοπός του είναι η δικτύωση των νέων επιχειρηματιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών, η απενοχοποίηση του όρου “επιχειρηματικότητα” και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που άπτονται της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Στην συνέχεια, η Αναστασία Μπάκη θα μιλήσει για την Καινοτομία και πως αυτή επιτυγχάνεται: από την ιδέα στην πραγματικότητα. Πως συμπεριφέρεται ο καινοτόμος ηγέτης; Μπορεί μια τοπική επιχείρηση να είναι καινοτόμα; Η Αναστασία Μπάκη σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην συνέχεια εξειδικεύτηκε στο Μάρκετινγκ και την Καινοτομία στο Anglia Ruskin University στο Cambridge. Σε ηλικία 22 ετών βραβεύτηκε για την δημιουργία Καινοτόμου Business Plan σε σύμπραξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ε.Ε. Σήμερα δραστηριοποιείται στην Ρόδο και ασχολείται με το Digital Marketing.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση ενός παραδείγματος καινοτομίας από επιχείρηση που εδρεύει στη Ρόδο, με τον Βαγγέλη Αφαντενό της Trinity Vision να παρουσιάζει την πλατφόρμα CABS.GR. Το CABS.GR είναι ένα σύστημα αυτόματης διεκπεραίωσης κλήσεων που αναλαμβάνει την προώθηση των αιτημάτων από τους πελάτες προς τους οδηγούς των οχημάτων ταξί, σύμφωνα με προηγμένους αλγόριθμους και κριτήρια που καθορίζονται από την εκάστοτε εταιρεία ραδιοταξί, με ή χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση από το κέντρο διαχείρισης. Η Trinity Vision, ιδρύθηκε το 2004 στη Ρόδο. Εώς σήμερα, έχει κατασκευάσει εφαρμογές και ιστοσελίδες για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Από το 2010, παρέχει καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις ξενοδοχειακών κρατήσεων. Από το 2012 ασχολείται αποκλειστικά με εφαρμογές διαχείρισης στόλου οχημάτων ταξί και τουριστικών λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο. Ο Βαγγέλης Αφαντενός, προγραμματιστής και συνιδιοκτήτης  της εταιρείας,  γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Έχοντας εργαστεί σε μεγάλες αθηναϊκές εταιρείες παραγωγής λογισμικού μεταφοράς χρηματιστηριακών και τραπεζικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνογνωσία αυτή εφαρμόστηκε και αναπτύχθηκε περαιτέρω στην πλατφόρμα CABS.GR

Την σειρά των “ντόπιων” παραδειγμάτων καινοτομίας θα κλείσει η Dirty Dishes, μια πολυσυλλεκτική ομάδα που δημιουργεί εμπειρίες. Βασική δραστηριότητα της Dirty Dishes αποτελεί η οργάνωση καινοτόμων θεματικών εκδηλώσεων για το κοινό με σκοπό τη δημιουργία εμπειριών. Κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων της Dirty Dishes είναι το τι θα γευτεί ο καλεσμένος. Κεράσματα που ακολουθούν το θέμα της εκδήλωσης και κοκτέιλ με συστατικά που ξαφνιάζουν είναι το μοτίβο που ακολουθεί η ομάδα. Η Dirty Dishes είναι μια νέα interactive ομάδα δημιουργικών ανθρώπων από τον χώρο της γαστρονομίας, της επιστήμης, των τεχνών και της διασκέδασης. Την απαρτίζουν μάγειρες, mixologists, φωτογράφος, κινηματογραφίστρια, γραφίστας, διακοσμητής, επιμελήτριες κειμένων. Όλα τα μέλη της ομάδας ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο τους. Σκοπός όλων είναι η αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων στην ψυχαγωγία μας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό και θα ξεκινήσει ακριβώς στις 19:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. (https://www.facebook.com/events/285352511617285/)

Πέμπτη, 27/02/2014 – Δίκτυο Χριστιανικών Μουσείων και Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Δικτύου Χριστιανικών Μουσείων και Επισκέψιμων Μνημείων που ανέπτυξε το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα (ΕΜΙ) της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Το Δίκτυο Χριστιανικών Μουσείων & Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου αποτελεί μια σύγχρονη πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης του θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος εντός των διοικητικών ορίων της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου με στόχο την διατήρηση, προβολή και ανάπτυξή του. Με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής και των δυνατοτήτων των σύγχρονων προσωπικών συσκευών καθώς και στοχευμένων εκπαιδευτικών δράσεων επιχειρείται η μετατροπή της μουσειακής επίσκεψης σε βίωμα και ψυχαγωγία καθιστώντας άγνωστους πολιτισμικούς πόρους προσβάσιμους, συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφορία της τοπικής οικονομίας. Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο υπεύθυνος υλοποίησης του έργου, κος Νίκος Σησαμάκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νεα Πτέρυγα Νεστοριδείου (Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου), στις 18:30, με ελεύθερη είσοδο (https://www.facebook.com/events/291089557706840/)

posterA3

Pin It on Pinterest