Νέα συνάντηση για το Καφέ Επιστήμης στη Ρόδο


«Το φαινόμενο της Συνείδησης και η σχέση του με την Ελευθερία Βούλησης»

Το φαινόμενο της συνειδητής εμπειρίας έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί φιλοσόφους, επιστήμονες και πνευματικούς αναζητητές εδώ και αιώνες. Τα θεμελιώδη ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι και σήμερα είναι τι είναι συνείδηση, πώς αναδύεται και ποιο σκοπό εξυπηρετεί. Τις τελευταίες δεκαετίες επιχειρείται μια σύνθεση των ευρημάτων των φυσικών και των κοινωνικών επιστημών με τις φιλοσοφικές και πνευματικές παραδόσεις που μας οδηγεί από τα μυστήρια του νου έως τα μεγάλα ερωτήματα της φύσης του υλικού σύμπαντος. Οι έρευνες των νευροεπιστημόνων προσπαθούν να φωτίσουν τη σχέση ανάμεσα στις υλικές διεργασίες στον εγκέφαλο και σε αυτά που ονομάζουμε «νου», «ψυχή» και «πνεύμα», ενώ παραμένουν τα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το αν αυτές οι έννοιες είναι διαχωρισμένες ή εκφράζουν μια βαθύτερη ενότητα και αν οι σχέσεις ανάμεσα τους είναι σχέσεις αιτίας – αποτελέσματος ή απλοί συσχετισμοί. Μέσα από τη διερεύνηση του φαινομένου της συνείδησης αναδύεται συνεχώς το θέμα της ελευθερίας της βούλησης και συγκεκριμένα το αν και κατά πόσο υφίσταται και επίσης, αν υπάρχει, κατά πόσο λειτουργεί σε συνειδητό επίπεδο. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποκειμενικές εμπειρίες και η φαινομενολογία της συνειδητής εμπειρίας σε ανθρώπους που βιώνουν καταστάσεις τις συνείδησης που διαφέρουν από τη συνηθισμένη «καθημερινή» εμπειρία, όπως π.χ. στις ψυχώσεις, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, στις πνευματικές εμπειρίες ή στην έκσταση.

Η συζήτηση θα αρχίσει στις 19.00 με μια σύντομη παρουσίαση από τον Άκη Λίσγο (BSc Ψυχολογίας, από το Πανεπιστήμιο Leeds της Μεγάλης Βρετανίας).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει η Ελένη Χατζηχρήστου (Αστροφυσικός).

Η είσοδος στο Καφέ Επιστήμης είναι ελεύθερη και απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας. Αρκεί η καλή διάθεση για ένα ευχάριστο Κυριακάτικο απόγευμα.

Πληροφορίες: [email protected], 6972235681

Συνημμένα βρείτε την ανακοίνωση και την αφίσα της εκδήλωσης

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble