Ναύκρατις: Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις ήρθε στο φως μετά από πολυετή έρευνα (φωτό)


Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές πόλεις του 5ου αιώνα π.Χ. στη Μεσόγειο έρχεται στο φως μετά από πολυετή βρετανική έρευνα.

Από τις αρχές του 19ου αιώνα οι ερευνητές του Βρετανικού Μουσείου είχαν βρει μια βυθισμένη πόλη στη δυτική πλευρά στο Δέλτα του Νείλου, στην Αίγυπτο, ωστόσο, μόλις τώρα συνειδητοποίησαν το μεγάλο εμπορικό κέντρο της εποχής που… ξέθαψαν.

nay2.jpg

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, πρόκειται για την ελληνική πόλη Ναύκρατις, ένα εμπορικό κέντρο στην Μεσόγειο τόσο σημαντικό που θεωρούνταν ως το Χονγκ Κονγκ της εποχής του.

Η πρώτη αναφορά για την πόλη έγινε από τον Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ ο πρώτος που τη βρήκε ήταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Φλάντερς Πέτρι, το 1884.

naykratiss.png

Αν και οι εκσκαφές ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακάλυψη, μόλις τώρα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την εμπορική σημασία της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 10.000 εκθέματα, μεταξύ των οποίων ξύλο από ελληνικά πλοία και άλλα αντικείμενα σχετικά με τη ναυτιλία, καθώς, όπως υποδεικνύει και το όνομα της πόλης, επρόκειτο για ένα πολυσύχναστο λιμάνι.

Εκτός από εμπορικό κέντρο, υπάρχουν στοιχεία ότι η πόλη είχε διώροφα κτίρια και μάλιστα οι δομές που έχουν διασωθεί δείχνουν ότι στην πόλη υπήρχαν διαμερίσματα, ύψους έως και έξι ορόφων.

nay.jpg

«Φανταστείτε ένα πετρόχτιστο Μανχάταν με ψηλά κτίρια, όπως μια κοσμοπολίτικη πόλη» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Ρος Τόμας.

Τα εκθέματα από την αρχαία πόλη πρόκειται να εκτεθούν τον Μάιο του 2016 στο Βρετανικό Μουσείο.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble