26 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

26 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση 66/2014 στις 29-03-2014 με την οποία εγκρίθηκε η Σύναψη και οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Β΄ ΔΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΘΕΑ για το έργο « Λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων»
Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων, ξεκίνησε το 2009 όλες τις διεργασίες προκειμένου να λειτουργήσει και στη Ρόδο Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ, πιστεύοντας απόλυτα στις αξίες και στα αποτελέσματα όλων των δομών του.
Ο Σύλλογος πέτυχε το στόχο του της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο, και από το Σεπτέμβριο του 2014 φιλοξενεί καθημερινά τις πρωινές ώρες, την Ψυχολόγο του ΚΕΘΕΑ κα Ζερβού Χρυσούλα στο γραφείο του Συλλόγου, επί της Ερυθρού Σταυρού 3, τηλ 22410 33240, μέχρι της ολοκλήρωσης των εργασιών των χώρων στα εξωτερικά ιατρεία του παλιού νοσοκομείου όπου θα στεγάσει το Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ.
Ο επόμενος στόχος του Συλλόγου είναι η λειτουργία θεραπευτικής κοινότητας στη Ρόδο
Λίγα λόγια: 26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών:
Τα ναρκωτικά είναι φυλακή. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μην μπουν ποτέ σ΄ αυτήν.
Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς γονιός. Λέγεται ότι είναι τέχνη. Ένας ρόλος που απαιτεί συναίσθημα, γνώση, ενέργεια, υπευθυνότητα , χιούμορ, υπομονή, κατανόηση, θετική διάθεση. Οι γονείς σήμερα έχουν πολλά στο μυαλό τους. Ένα από τα θέματα που τους απασχολούν είναι και τα ναρκωτικά: Τι μπορώ να κάνω και να πω στα παιδιά μου για να τα προστατέψω; Πως μπορώ να καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά και να παρέμβω έγκαιρα και αποτελεσματικά; Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχει μια και μόνη απάντηση, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε οικογένεια μοναδική.
Σήμερα υπάρχουν αξιόπιστες και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες που παρέχουν δωρεάν ενημέρωση, εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη για θέματα πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης αλλά για την θεραπεία της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η χρήση και η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών δεν οφείλεται σε μια μόνο αιτία. Είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων παραγόντων, ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών
Τι μπορώ να κάνω μέσα στην οικογένεια;
Αναμφίβολα η οικογένεια παίζει τον πρώτο ρόλο στη συναισθηματική υγεία των παιδιών και την πρόληψη της χρήσης ουσιών ή άλλων βλαπτικών μορφών συμπεριφοράς.
® Η θετική, ζεστή σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών προσφέρει προστασία και αίσθημα ασφάλειας, ακόμα και όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στην οικογένεια.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από στοργή και φροντίδα, ακόμα και όταν μπορεί να φαίνονται απόμακρα, όπως συμβαίνει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
® Η ανοιχτή και άμεση επικοινωνία που επιτρέπει να εκφράζονται ελεύθερα και να γίνονται σεβαστές οι απόψεις μικρών και μεγάλων, ακόμα και όταν δεν υπάρχει συμφωνία. Διευκολύνει την έκφραση, κατανόηση και επίλυση δυσκολιών και προβλημάτων και την ουσιαστική στήριξη των παιδιών.
® Οι σταθεροί κανόνες και τα όρια. Ακόμα και αν αντιδρούν, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και ανακούφιση και μαθαίνουν πώς να ζουν με τους άλλους, όταν υπάρχουν σταθεροί κανόνες.
® Η ανάληψη μικρών ευθυνών από τα παιδιά και οι ρεαλιστικές προσδοκίες των γονιών.
Η ανάληψη ευθυνών βοηθάει τα παιδιά να σταθούν στα πόδια τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να νιώθουν χρήσιμα. Οι προσδοκίες των γονιών χρειάζεται να είναι ρεαλιστικές και να αντιστοιχούν στην ηλικία και στις ικανότητες των παιδιών.
® Η επαφή των γονιών με το σχολείο. Η επαφή και η συνεργασία μεταξύ γονιών και δασκάλων έχει θετικές επιπτώσεις στη γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και διευκολύνει τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων και δυσκολιών.
Δώστε στα παιδιά αγάπη, αποδοχή και ασφάλεια και συγχρόνως την ελευθερία να ενηλικιωθούν
Η απλή παροχή, πληροφόρησης, ο εκφοβισμός και η ρητή απαγόρευση είναι ξεπερασμένες
Πως μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου κάνει χρήση ουσιών;
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια της χρήσης ουσιών, ιδιαίτερα όταν είναι περιστασιακή ή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Πολλές αλλαγές που ανησυχούν τους γονείς μπορεί να θεωρηθούν φυσιολογικές ή να συνδέονται με άλλου είδους προβλήματα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό η συμπεριφορά απέναντι στην οικογένεια, τους φίλους και το σχολείο να αλλάζουν. Κάποιες αλλαγές ίσως προβληματίζουν και από αυτές, πάλι, μερικές μόνο μπορεί να συνδέονται με τη χρήση ουσιών.
Ως γονιός μπορείτε να τις αξιολογήσετε καλύτερα από κάθε άλλον. Σκεφτείτε μεταξύ των άλλων και τις επόμενες ερωτήσεις
● Φαίνεται το παιδί σας απόμακρο, μελαγχολικό, κουρασμένο και παραμελεί την εμφάνιση και την ατομική περιποίηση;
● Έχει αρχίσει να γίνεται εχθρικό, επιθετικό και μη συνεργάσιμο;
● έχει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του, από χαρούμενο και ζωηρό σε σκυθρωπό, αμίλητο και κακόκεφος
● Έχουν αλλάξει προς το χειρότερο οι σχέσεις του παιδιού σας με τα άλλα μέλη της οικογένειας;
● Έχει απομακρύνει ή έχει παρατήσει τους παλιούς του φίλους;
● Παρουσιάζει χαμηλή σχολική απόδοση και πολλές απουσίες;
● Έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τις αγαπημένες του δραστηριότητες;
● Έχουν αλλάξει οι συνήθειές του όσον αφορά τη διατροφή και τον ύπνο του (π.χ-υπνηλία ή αϋπνία, απώλεια όρεξης);
● Λέει πολλά ψέματα και παρουσιάζει έντονη μυστικοπάθεια;
● Σημειώνονται ανεξήγητες απώλειες χρημάτων ή αντικειμένων από το σπίτι;
● Παρουσιάζονται ασυνήθιστες μυρωδιές, λεκέδες ή σημάδια στο σώμα;
● Έχετε βρει ασυνήθιστη σκόνη, χάπια, κομμάτια αλουμινόχαρτου, πλαστικά καλαμάκια, χαρτάκια για τσιγάρα, βελόνες ή σύριγγες;
Θετικές απαντήσεις στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί κάνει χρήση ουσιών, ιδιαίτερα αν αφορούν αλλαγές που είναι ακραίες, φαινομενικά ανεξήγητες και διαρκούν πολύ. Όμως, αρκετές από αυτές τις ενδείξεις μπορεί, επίσης, να εμφανίζονται σε ένα παιδί το οποίο δεν χρησιμοποιεί ουσίες, αλλά έχει άλλα προβλήματα, διανύει την εφηβεία του ή …απλώς είναι ερωτευμένο. Εάν έχετε αμφιβολία, ζητήστε βοήθεια. Αποφύγετε να βγάλετε γρήγορα συμπέρασμα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος τη διαφορά ανάμεσα στην εφηβική συμπεριφορά και στη συμπεριφορά που δημιουργείται από τη χρήση ουσιών
Τι μπορώ να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου κάνει χρήση;
Ακόμα και αν απλώς έχετε την υπόνοια, είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Εκεί θα μπορέσετε να πάρετε ενημέρωση και εξατομικευμένη καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα που ίσως χρειάζεται να κάνετε. Αποφύγετε τον πανικό, τις ενοχές ή την τάση να αγνοήσετε το πρόβλημα, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες, και ενημερώστε τον ή το σύζυγο σας ή την σύζυγο σας.
Ακόμα και αν οι γονείς δεν ζουν πια μαζί, είναι σημαντικό να είναι ενήμεροι και οι δύο εξαρχής και να έχουν κοινή στάση. Σταθείτε πλάι στο παιδί και προσπαθήστε να εντοπίσετε αν έχει άλλα προσωπικά η συναισθηματικά προβλήματα. Ο πειραματισμός με τη χρήση ουσιών στην εφηβεία δεν οδηγεί απαραίτητα στην εξάρτηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από ευέλικτα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης που έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα.
Να μιλήσω και πως με το παιδί μου για τα ναρκωτικά
Η κατάλληλη ηλικία για να το συζητήσετε το θέμα με το παιδί είναι όταν το ζητήσει το ίδιο. Καλό είναι να αναρωτηθείτε αν το παιδί έχει εκφράσει την ανάγκη για τέτοιου είδους πληροφόρηση και αν μπορεί να αντιληφθεί αυτά που θέλετε να συζητήσετε μαζί του. Σκεφθείτε ακόμα. Σκεφθείτε ακόμα εάν έχετε δημιουργήσει στην οικογένεια κλίμα επικοινωνίας και αν το παιδί νοιώθει ελεύθερο να σας εκφράσει τέτοιες ανησυχίες. Εάν το παιδί ή ο έφηβος ρωτήσει ή ζητήσει να μιλήσει μαζί σας για τα ναρκωτικά, αυτό σημαίνει ότι το θέμα τον έχει απασχολήσει και επιθυμεί να το διερευνήσει περισσότερο.
Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση με το παιδί είναι καλό να έχετε ενημερωθεί για το θέμα.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο, ως γονείς να γνωρίζετε τα πάντα.
Το πιο σημαντικό είναι τι κάνετε και όχι τι λέτε καθώς και η συνέπεια ανάμεσα στις πράξεις και τα λόγια σας.
Η εντύπωση που έχουν μερικές φορές οι γονείς ότι πρέπει να είναι τέλειοι μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη σχέση με το παιδί. Επιπλέον αυτή η στάση δεν μαθαίνει στα παιδιά να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τις δικές τους ανασφάλειες και αδυναμίες.
Οι γονείς μπορούν κατά περίπτωση να παραδέχονται ότι τα γνωρίζουν όλα.
Αυτή η στάση είναι ειλικρινής, κάνει τους γονείς πιο προσιτούς και ενισχύει το δεσμό με τα παιδιά τους. Η υποστήριξή σας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αντισταθεί, εάν βρεθεί υπό πίεση να δοκιμάσει ναρκωτικά. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο από αυτά που βλέπουν.
Ο τρόπος και η στάση ζωής των γονιών αποτελούν για τα παιδιά ισχυρό μήνυμα.

ΠΗΓΗ: ΚΕ.ΘΕ.Α

Pin It on Pinterest