Κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας στη Μεσόγειο – Πώς στριμώχνεται η Τουρκία


Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας αναπτύσσεται διαρκώς και φθάνει στη Μεσόγειο, όπου στα μέσα Μαΐου, όπου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, θα σταλούν από τις δύο χώρες μεγάλες ναυτικές δυνάμεις προκειμένου να διενεργηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά για αρκετές ημέρες. 
Το μήνυμα είναι σαφές και έχει αποδέκτη τόσο τις ΗΠΑ όσο και χώρες σαν την Τουρκία που «κοκορεύονται» στην περιοχή και θέλουν να πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης. Οι δύο πραγματικές υπερδυνάμεις λοιπόν κόβουν το βήχα της Άγκυρας και θέλουν με τη ναυτική παρουσία τους στη Μεσόγειο να δείξουν πώς έχουν έντονο ενδιαφέρον στην περιοχή και συμφέροντα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις, Μόσχα και Πεκίνο, έχουν ταχθεί υπέρ της Κύπρου και της Ελλάδας όσον αφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ (εντός της οποίας πιθανόν να εξελιχθεί μέρος της ρωσοκινεζικής άσκησης), ενώ η Ρωσία διεκδικεί ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην Κύπρο και εταιρείες της έχουν προσκληθεί από την Αθήνα να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Στη δεδομένη δε χρονική συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η κυπριακή έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και την Κίνα (ήδη Τσίπρας και Αναστασιάδης επισκέφθηκαν τη Μόσχα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί και στο Πεκίνο), ενώ χτίζεται ένας ισχυρός άξονας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Όλα αυτά έχουν φέρει σε δύσκολη θέση της Τουρκίας και αυτό ασφαλώς μπορεί να είναι θετικό, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους στο Αιγαίο.
Εκείνο που έχει βαρύνουσα σημασία είναι επίσης η κοινή «κάθοδος» των ναυτικών δυνάμεων Ρωσίας και Κίνας στη Μεσόγειο, σε συνέχεια της συνεργασίας τους στον Ειρηνικό Ωκεανό αποδεικνύοντας πώς κινούνται μαζί απέναντι σε αυτούς που θέλουν να τους πλήξουν δημιουργώντας κρίσεις τύπου Ουκρανίας.
Όπως ανάφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή της υφηλίου. «Συνολικά 9 πλοία από την Κίνα και τη Ρωσία θα συμμετάσχουν, συμπεριλαμβανομένων και πλοίων που η Κίνα έχει διαθέσει σε περιπολίες αποτροπής πειρατείας σε θαλάσσιες περιοχές ανοικτά της Σομαλίας», ανέφερε ο Geng Yansheng εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Geng Yansheng ανέφερε πώς «στόχος είναι να εμβαθύνουμε και στην πράξη τη συνεργασία των χωρών μας και να αυξήσουμε τη δυνατότητα των ναυτικών μας δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού θαλάσσιες απειλές για την ασφάλεια».
Η συνεργασία των πλοίων των δύο χωρών θα εστιασθεί στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στον θαλάσσιο ανεφοδιασμό, σε αποστολές συνοδείας και ασκήσεις πραγματικών πυρών. Σημειώνεται πώς η Ρωσία έχει αναπτύξει ισχυρή αμυντική συνεργασία με την Κίνα, καθώς την προμηθεύει με σημαντικά οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων τα μαχητικά Su-27 και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και S-300.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια