Οργή Μόσχας προς Άγκυρα: «Να συλληφθεί τώρα ο δολοφόνος του Ρώσου πιλότου του Su-24»


Την άμεση σύλληψη και την προσαγωγή σε δίκη του Τούρκου υπηκόου Αλπασλάν Τσελίκ  που ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Ρώσο πιλότο του Su-24 ζήτησε σήμερα από την Τουρκία το Κρεμλίνο με αυστηρή ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ακόμη ένα όρο για την εξομάλυνση των σχέσεων  μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πιλότος του ρωσικού βομβαρδιστικού υποσμηναγός Oleg Peshkov αν και εκτινάχθηκε επιτυχώς από το αεροσκάφος στη συνέχεια και ενώ έπεφτε  με ανεπτυγμένο το αλεξίπτωτό του και ανήμπορος να προβάλει την παραμικρή αντίσταση πυροβολήθηκε στον αέρα από τουρκμένους τρομοκράτες  οι οποίοι δεν περίμεναν καν να φτάσει στο έδαφος.

Το έτερο μέλος του πληρώματος ο αξιωματικός οπλικών συστημάτων Konstantin Murakhtin στάθηκε πιο τυχερός καθώς δεν εντοπίστηκε από τους ισλαμιστές και διασώθηκε ύστερα από επιχείρηση των ρωσικών και των συριακών ειδικών δυνάμεων.

«Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη του Αλπασλάν Τσελίκ, όπως επίσης και των συνεργών του και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της δολοφονίας του Ρώσου πιλότου» δήλωσε σε αυστηρούς τόνους η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Αιτία για την αυστηρή αυτή σύσταση της Μόσχας στάθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hürriyet, ο Αλπασλάν Τσελίκ  (κάτι που εξόργισε τη Ρωσία), και ο οποίος ανέφερε πως ήταν στην ομάδα που εκτέλεσε τον Ρώσο πιλότο.

Ο Τούρκος ο οποίος πολεμά μαζί με τους Τουρκμένους στη Συρία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συνείδησή του δε μπορεί να βαρύνεται από την ανάμνηση κάποιου που έριχνε βόμβες εναντίον των Τουρκμένων αμάχων καθημερινά», αναφερόμενος στον Ρώσο πιλότο.

Και ο Τούρκος συνέχισε λέγοντας πως η «Η εκδίκηση είναι το πιο φυσικό δικαίωμα», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι ήταν αυτός πυροβόλησε ή διέταξε να πυροβολήσουν τον πιλότο παραδεχόμενος ωστόσο την εμπλοκή του. .

«Ο ίδιος ομολόγησε την άμεση εμπλοκή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου», υποστήριξε η Ζαχάροβα στη δήλωσή της.

«Δεν μετάνιωσε για τις ενέργειές του» σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ ενώ παράλληλα εξέφρασε   «την έκπληξη και αγανάκτηση» της Μόσχας όταν είδε ότι «μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες προσέφερε βήμα σε δολοφόνους και τρομοκράτες προκειμένου να κομπάσουν για τα εγκλήματά τους και να προωθήσουν το μίσος εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού μέσω μιας εθνικιστικής ιδεολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως για την διάσωση του δεύτερου μέλους του πληρώματος πραγματοποιήθηκε αποστολή έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) με ρωσικά ελικόπτερα και κάλυψη και ομάδα καταδρομέων διασωστών από την οργάνωση της Χεζμπολά και του συριακού Στρατού.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα και ενώ τα ρωσικά ελικόπτερα και οι ειδικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν την αποστολή ο Ιρανός στρατηγός Qasem Soleimani των Quds (των ειδικών δυνάμεων των φρουρών της Επανάστασης), επικοινώνησε με τη ρωσική διοίκηση προτείνοντας να σταλεί μια μικτή ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ και του συριακού Στρατού, οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί στο Ιράν και γνώριζαν καλά την περιοχή της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους, με την Ρωσία να προσφέρει τα ελικόπτερα, την αεροπορική υποστήριξη και την δορυφορική αναγνώριση.

Η πρόταση του Ιρανού στρατηγού έγινε δεκτή και η ομάδα που συγκροτήθηκε αποτελείτο από 26 καταδρομείς 8 της Χεζμπολάχ και 18  του συριακού Στρατού. Συνολικά στην επιχείρηση πήραν μέρος δύο ελικόπτερα Mil Mi-8 ένα εκ των οποίων υπέστη ζημιές από ελαφρά πραγματοποιώντας αναγκαστική προσγείωση και είναι αυτό που σε βίντεο φαίνεται να καταστρέφουν οι ισλαμιστές αφού πρώτα είχε εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα και τους καταδρομείς.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν από άλλα ελικόπτερα, μετά τη διάσωση του δεύτερου  μέλους του πληρώματος του Su-24

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια