Ν.Κοτζιάς: «Τα σύνορα της ελληνικής καρδιάς φτάνουν μέχρι την Ινδία» – Απάντηση στο Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν ενώπιον του Σ.Λαβρόφ!


«Τα σύνορα της ελληνικής καρδιάς φτάνουν μέχρι την Ινδία» δήλωσε πριν από λίγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς ενώπιον του Ρώσου ομολόγου του Σ.Λαβρόφ, απαντώντας έτσι στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ.Ερντογάν στην δήλωσή του δήλωσή του υπονοούσε ότι τα τουρκικά σύνορα φτάνουν μέχρι… την Θεσσαλονίκη προς δυσμάς!

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε έτσι το όριο της «ελληνικής καρδιάς» με βάση τις κατακτήσεις του Μ.Αλεξάνδρου και είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια τόσο προωθημένη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις και μάλιστα έχοντας στο πλευρό της την Ρωσία, την οποία εκπροσωπούσε ο Σ.Λαβρόφ.

Η δήλωση έγινε μετά την τοποθέτηση του Σ.Λαβρόφ στην ερώτηση που του έγινε για την Συνθήκη της Λωζάνης και τις δηλώσεις αναθεώρησης του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Σ.Λαβρόφ απάντησε ότι «Ολες οι Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα απ’ολους. Γι αυτό υπογράφονται, για να τηρούνται». Τότε έλαβε τον λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να δηλώσει ότι «τα σύνορα της καρδιάς μας φτάνουν μέχρι την Ινδία» και συνέχισε λέγοντας «βέβαια άλλο τα σύνορα της καρδιάς και άλλο τα σύνορα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες»

Και συνέχισε χάριν αστεϊσμού: «Κάποιος μπορεί να ερωτευθεί μια κοπέλα στην Χαβάη αυτό δεν σημαίνει ότι τα σύονρά θα φτάσουν μέχρι εκεί»

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η επόμενη δήλωση του Ν.Κοτζιά για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και την θέση της Ελλάδας.

«Το θεμέλιο είναι ότι πρέπει να βρούμε δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και για αυτό προτείναμε να ενεργοποιηθεί ξανα το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι τα κανάλια συνεννόησης των δύο πλευρών πρέπει να είναι ανοιχτά.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές σε έναν τέτοιο οργανισμό όσον αφορά τις προτεραιότητες. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΝΑΤΟ που βίωσαν τον ρωσικό στρατό μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δύναμη κατοχής και άλλοι που αντιλήφθηκαν την πορεία του ρωσικού στρατού ως απελευθερωτικού.
Έχουμε διαφορετική ιστορική ανάμνηση και ερμηνεία μέσα στο ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν δυνάμεις που εκφράζουν μια αμφιβολία για το αν πρέπει στο ΝΑΤΟ να έχει θέση η Ρωσία. Πιστεύω ότι ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, το ίδιο δείχνει και η αμερικανική πλευρά.
Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία θέλουν συνεννόηση με Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Πιο πριν με δηλώσεις που αποδεικνύουν τα αισθήματα φιλίας και αγάπης μεταξύ των δυο λαών, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ, εγκαινίασαν σήμερα την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Τους υπουργούς υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο ελληνικό μουσείο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση εξαιρετική και τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντική.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble