Ν. Κοτζιάς: «Δεν θέλουμε την επέμβαση τρίτων στην περιοχή»

Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος έληξαν προχθές στη Ρόδο οι εργασίες της διήμερης Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στην οποία συμμετείχαν έντεκα χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρος, Σλοβακία -προεδρεύουσα της Ε.Ε.-, Αίγυπτος, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη και Τυνησία).

Ο Νίκος Κοτζιάς, που είχε και την πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη, τόνισε στο κλείσιμο των εργασιών πως οι συμμετέχοντες συναποφάσισαν να διευρυνθεί και να επαναληφθεί η Διάσκεψη της Ρόδου την επόμενη χρονιά και να γίνει θεσμός, στη βάση της θετικής προσέγγισης της περιοχής και της αναζήτησης συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.

«Συμφωνήσαμε να κάνουμε κάθε χρόνο τη Διάσκεψη, ότι πρέπει να στηρίζεται σε αρχές.

Η πρώτη αρχή είναι ότι δεν θέλουμε την επέμβαση τρίτων στην περιοχή. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να χρησιμοποιούμε βοήθεια από τρίτες πλευρές, αλλά η περιοχή αυτή πρέπει να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις, στη βάση εμπιστοσύνης και μιας θετικής ατζέντας που θα αναπτύσσει τα δίκτυα και τα δημόσια αγαθά στην περιοχή» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Αποφασίστηκαν έξι συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ των οποίων η σύνδεση λιμανιών της Βόρειας Αφρικής με τη Βόρεια Ελλάδα, η στήριξη διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αλεξάνδρεια, κοινά προγράμματα σε θέματα ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, συνεργασία σε σχεδιασμό και διασύνδεση δικτύων και διασύνδεση και κοινά προγράμματα έρευνας ΑΕΙ.

Η Διάσκεψη αναβάθμισε τη θέση της Ελλάδας ως γεφυροποιού μεταξύ Ευρώπης και αραβικών χωρών και έδειξε ότι η χώρα βγαίνει από την εσωστρέφεια και ασκεί ενεργό και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι 11 χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη για ενίσχυση του εποικοδομητικού διαλόγου, για συνέχιση της συνεργασίας και για μεταξύ τους συντονισμό σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, η εμπορία ανθρώπων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια νερού και τροφίμων, η ενέργεια και το κλίμα, η συνδεσιμότητα δικτύων και υποδομών και η διαχείριση καταστροφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Παλαιστίνης.

efsyn.gr

Pin It on Pinterest