N. Κανάκης: «Η Τήλος γίνεται το νησί των Γιατρών του Κόσμου»


Συνέντευξη  στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 96.9 Οι Γιατροί του Κόσμου αναλαμβάνουν την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα της Τήλου, με ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο ανακαινισμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, με μόνιμα ειδικευμένο γιατρό και νοσηλευτή και ενταγμένο πλήρως στο σχεδιασμό και λειτουργία του ΕΣΥ. 

υνέντευξη  στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 96.9

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου μιλάει για ένα νέο σχέδιο που ξεκινάει από την Τήλο. Οι Γ.τ.Κ. αναλαμβάνουν την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα της Τήλου, με ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο ανακαινισμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, με μόνιμα ειδικευμένο γιατρό και νοσηλευτή και ενταγμένο πλήρως στο σχεδιασμό και λειτουργία του ΕΣΥ.

«Θα ‘υιοθετήσουμε’ το νησί της Τήλου»
«Υπήρχε μια επιθυμία από Έλληνες που ζουν στην Ελβετία (και θέλουν να μείνουν ανώνυμοι) να στηρίξουν την προσπάθεια των Γιατρών του Κόσμου στο να καλύψουν υγειονομικά νησιά τα οποία δεν έχουν γιατρό. Η σκέψη λοιπόν είναι οι Γ.τ.Κ. να έχουν σε μόνιμη βάση ιατρό, νοσηλευτή, σύγχρονο εξοπλισμό των ιατρείων σ’ αυτά τα νησιά και να καλύψουν το σχέδιο για τα επόμενα χρόνια,ενταγμένο πλήρως στο σχεδιασμό και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί στηρίζουμε στην πράξη και στην ουσία ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα υγείας. Ξεκινήσαμε από την Τήλο, αρχικά γιατί η Τήλος μας το ζήτησε και ανταποκριθήκαμε και έπειτα γιατί έχουμε παλιές σχέσεις με το νησί αφού ο αείμνηστος δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης ήταν μέλος των Γιατρών του Κόσμου (σημ. λίγο πριν τον πρόωρο χαμό του αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα από την κηδεία του στους Γιατρούς του Κόσμου, ύστατη τιμή για την Οργάνωση). Ο ιατρός μας έχει ήδη εγκατασταθεί στο νησί, τις επόμενες μέρες ο νοσηλευτής, ακολουθεί ο εξοπλισμός (μικροβιολογικός αναλυτής, υπερηχογράφος, καρδιογράφος κλπ). Πρόκειται για μια διαφορετική αντίληψη πρωτοβάθμιας φροντίδας που την δοκιμάζουμε στην Τήλο, με δράσεις πρόληψης, με κυκλικές επισκέψεις κλιμακίων γιατρών άλλων ειδικοτήτων, θέλοντας να λύσουμε ένα πρόβλημα που ειδικά εκεί είχε πάρει μεγαλύτερη διάσταση».

«Τα νησιά δεν είναι μόνο καρτ ποστάλ και τουριστικές αναμνήσεις»
«Αυτή την περίοδο γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και έχουν παρθεί μια σειρά από σημαντικές υπουργικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες και εμείς παλέψαμε, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία και η πρόσβαση για όλους. Δεν μπορεί η πρωτοβάθμια υγεία να διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το εισόδημα ή την ασφάλισή τους, όταν μάλιστα οι πιο αδύναμοι και φτωχοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη και να λύνονται ένα-ένα τα προβλήματα μειώνοντας τις αδικίες. Σαφώς δεν είναι εύκολο, θα μας πάρει καιρό και γι’ αυτό και εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το πρωτοβάθμιο δίκτυο φροντίδας. Πέρα από όσα προανέφερα, με τις κινητές μας μονάδες και τα πολυϊατρεία μας προσπαθούμε να καλύψουμε το φαινόμενο του γεωγραφικού αποκλεισμού, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα. Τα νησιά δεν είναι μόνο καρτ ποστάλ και τουριστικές αναμνήσεις. Είναι ακρίτες, είναι περήφανοι άνθρωποι που επέλεξαν σε δύσκολες συνθήκες να μένουν εκεί, άρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας. Όσο αφορά στο θέμα της μετανάστευσης –που ταλανίζει και τα Δωδεκάνησα-,  η δική μας βάση έχει εστιαστεί κυρίως στο Βόρειο Αιγαίο (Χίο, Μυτιλήνη) που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα… Στους ξενώνες δε, οι άνθρωποι που μόνο πέρσι χτύπησαν την πόρτα των Γ.τ.Κ. ξεπέρασαν τις 100.000. Μακάρι να έρθει μια μέρα που θα ξαναγυρίζαμε στην παλιά μας δουλειά, να συζητάμε για τις εθελοντικές δράσεις στην Αφρική και στην Ασία. Όσο όμως το πρόβλημα παραμένει, έχουμε την υποχρέωση να το αντιμετωπίζουμε. Όπως λέγαμε όταν ξεκινήσαμε, 25 χρόνια πριν, θέλουμε να καταπολεμούμε κάθε ασθένεια, ακόμα και την αδικία».

«Είμαστε οι γιοι των πράξεών μας» είπε ο Δον Κιχώτης στον Σάντσο Πάντσα όταν ξεκινούσαν από την Μάντσα. Θέλω να πιστεύω ότι όταν μετά από πολλά χρόνια ο κόσμος θα θυμάται τους Γιατρούς του Κόσμου, θα θυμάται αυτό. Ήταν κάποιοι που προσπάθησαν και ήταν οι γιοι των πράξεών τους…».

πηγή: stokokkino.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble