Η Ρόδος έχασε έναν μεγάλο και καλό φίλο


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, άφησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου ο καλός φίλος του νησιού μας Μπο Φρίκενσταμ, πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Αθλητικής Ενωσης Νήσων – Island Games. Για πάνω από μια δεκαετία πάλεψε με τον καρκίνο χωρίς ποτέ να χάσει το θάρρος του. Ο Μπο ήταν ο άνθρωπος που ενθάρρυνε και στήριξε την συμμετοχή της Ρόδου στα Island Games το 1996 μετά την διδυμοποίηση του Γκότλαντ με το νησί μας η οποία υλοποιήθηκε το 1997 στην Γενική Συνέλευση, κατά την διάρκεια των αγώνων στο νησί Τζέρσεϊ
Ο Μπο θεωρείται ένας από τους πατέρες του θεσμού. Ηταν ο αρχηγός της αποστολής του Γκότλαντ το πρώτους αγώνες το 1985 στο Αΐλ οφ Μαν της Βρετανίας όπου και διέκρινε την σημαντικότητα του θεσμού. Δυο χρόνια αργότερα θα γινόταν ένα από τα μέλη της πρώτης εκτελεστικής επιτροπής του θεσμού που δημιουργήθηκε στους δεύτερους αγώνες το 1987 στο Γκένσεϊ της Βρετανίας.
Εργάστηκε σκληρά στα πλαίσια του οργάνου κυρίως στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης κανόνων και καταστατικού ικανών να λειτουργήσουν προωθητικά και να ταιριάζουν σε ένα θεσμό σαν τα Island Games που αποτελείται από μέλη νησιά από διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές οργανωτικές δομές και εμπειρίες.
Εκλέχτηκε αντιπρόεδρος το 1995 και σαν τέτοιος ήρθε στη Ρόδο το 1996 προσκεκλημένος του Δήμου Ρόδου και του Δημάρχου Γ Γιαννόπουλου, προκειμένου, όπως οι διαδικασίες προβλέπουν, να επικοινωνήσει με τις πολιτικές και αθλητικές αρχές του νησιού στα πλαίσια της κατάθεσης φακέλου από μεριά του νησιού μας για την εισδοχή του στο διεθνή θεσμό. Το 2001 εκλέγεται πρόεδρος και στη θέση αυτή βρισκόταν όταν το νησί μας διεκδίκησε με επιτυχία την διοργάνωση των αγώνων του 2007.
Από όποια θέση και αν βρισκόταν δεν έπαψε να προσπαθεί για την συνεχή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του θεσμού και ήταν πάντα πρόεδρος όλων των νησιών μελών διαθέσιμος πάντα να συμβάλει και να στήριξη στο ξεπέρασμα δυσκολιών των μελλών. Ηταν αυτός που καθιέρωσε το ιατρικό σεμινάριο για τα μέλη κατά την διάρκεια των αγώνων και την τελετή της δενδροφύτευσες στα νησιά που διοργανώνουν τους αγώνες και που στο νησί μας βρίσκεται στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου.
Σε αυτόν οφείλεται εξάλλου η σημαντική ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της Ενωσης και των διαδικασιών λειτουργίας της. Ποτέ δεν δίστασε να αναλάβει ευθύνες και να συμμετέχει σε προσπάθειες όπως αυτή του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης των αγώνων 2017 από το Γκότλαντ που κατέληξε με επιτυχία. Συμμετείχε σε όλους τους μέχρι τώρα αγώνες εκτός από τις Βερμούδες 2013 και Τζέρσεϊ 2015. Ηταν πραγματικός άνθρωπος του αθλητισμού, αγωνίστηκε σε ψηλό επίπεδο σε πολλά αθλήματα, Ποδόσφαιρο, Χάντμπολ, Μποξ, Τενις, Πινκ πονκ και Μπάντμιντον από τα οποία μετέφερε την εμπειρία και τεχνογνωσία του στα Island Games.
Μεγάλος και σημαντικός φίλος όλων των αθλημάτων σε όλα τα νησιά, έτοιμος να στηρίξει και να συμβάλει σε κάθε καλή προσπάθεια.
Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην εκκλησία της περιοχής Οστεργκάν του Γκότλαντ όπου έζησε αφού συνταξιοδοτήθηκε.

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble