Εγκαινιάστηκε στην Κω η Έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό “Το Μετέωρο Βήμα”

Θα ακολουθήσουν η Λέρος, το Αγαθονήσι, το Μετρό της Αθήνας, με κατάληξη στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες

Στο νησί της Κω μεταφέρθηκε από χθες, Τρίτη, η μεγάλη Έκθεση σκίτσου για το προσφυγικό “Το Μετέωρο Βήμα”, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

Τα σκίτσα των Ελλήνων σκιτσογράφων, εκτίθενται στον εκθεσιακό χώρο της Χάβρας έως τις 19 Απριλίου και από την Κω, το νησί που βιώνει πολύ έντονα την προσφυγική κρίση, στέλνουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ανθρωπιάς, της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Φλεβάρης, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, του Βουλευτή κ. Δημήτρη Γάκη, του Επάρχου Κω κ. Γιώργου Χαλκιδιού, της Αντιπροέδρου του ΔΟΠΑΒΣ κ. Ειρήνης Χατζηχριστοφή, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων και τοπικών φορέων. Την εκδήλωση των εγκαινίων προλόγισε και συντόνισε η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ευρυδίκη Νάκη.

«Το “Μετέωρο Βήμα” θα ταξιδέψει από το Αιγαίο ως την καρδιά της Ευρώπης. Με την ανατρεπτική, παγκόσμια γλώσσα του σκίτσου, που τόσα πολλά έχει να μας πει, μεταφέρει συναισθήματα και ένα ξεχωριστό μήνυμα για το προσφυγικό», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.

Ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Χερουβείμ, εκ μέρους της Λέσχης Ελλήνων Σκιτσογράφων τόνισε ότι «τα σκίτσα αυτά είναι η φωνή αυτών που δεν πρόλαβαν να φωνάξουν κι αυτών που σώθηκαν μεν, αλλά δεν ξέρουν ακόμα τι τους επιφυλάσσει η μοίρα μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους».

Η Κως είναι ο δεύτερος σταθμός στην πορεία της Έκθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από την Ρόδο, όπου φιλοξενήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στη νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Το κοινό με την αθρόα προσέλευσή του, ανταποκρίθηκε πολύ θερμά στα μηνύματα που έστειλαν με το πενάκι τους οι Έλληνες σκιτσογράφοι, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές του μεγαλύτερου ζητήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και η Ευρώπη ολόκληρη, ένα ζήτημα που δοκιμάζει τις βασικές θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Έκθεση επισκέφθηκαν και πολλά σχολεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Κω.

Η έκθεση, μετά τη Ρόδο και την Κω, θα περιοδεύσει το προσεχές διάστημα στην Λέρο και το Αγαθονήσι και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου τα έργα των 28 σκιτσογράφων θα εκτεθούν στις προθήκες του Μετρό, με κατάληξη το κέντρο της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες.

Στην Έκθεση συμμετέχουν με 116 έργα οι Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis – Γιάννης Δράκος, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Η Έκθεση της Κω οργανώνεται από το Επαρχείο Κω, με τη στήριξη του ΔΟΠΒΣ.

Pin It on Pinterest