Καστελόριζο, η… Άπω Ανατολή της Ελλάδας!


Όντως το πανέμορφο Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας…. Ανήκει στην λεγόμενη άγονη γραμμή, που ως όρος δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους, μιας και απηχεί κάτι αρνητικό, ενώ μιλάμε για έναν παράδεισο!

Στενά συνδεδεμένο σε όλη του την ιστορία με την γειτονική Ρόδο, το κουκλί αυτό των Δωδεκανήσων γνώρισε και αυτό την «επίσκεψη» των ιπποτών, στους οποίους οφείλεται το σημερινό του όνομα, προερχόμενο από το Καστέλο Ρόσο, το κάστρο που ύψωσαν οι ιππότες και αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μεγίστη. Είναι ένα από τα πιο αρχαία νησιά από άποψη ανθρώπινης κατοίκησης για όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Αρχοντικό, γεμάτο ομορφιές, με παράξενους όρμους και έναν και μοναδικό οικισμό ο οποίος αποπνέει το μεγαλείο της εμπορικής σημασίας που είχε το νησί κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, το Καστελόριζο είναι ένας κρυφός προορισμός, ένα διαμάντι για εκλεκτούς ταξιδιώτες. Φανταστείτε ότι πρόκειται για τον παράδεισο της αποτοξίνωσης από το άγχος, έχει έναν μόνον δρόμο, που ενώνει τον οικισμό με το κοντινό αεροδρόμιο, τεσσάρων χιλιομέτρων! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μόνον μαγικά μονοπάτια.
Όχι παραλίες, βυθοί
Το Καστελόριζο είναι από τα ελάχιστα νησιά που δεν έχουν παραλίες. Αντ’ αυτών έχει εκπληκτικούς όρμους, από τους οποίους κάποιος μπορεί να κάνει βουτιά στα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, αλλά και να ανακαλύψει ανέγγιχτους βυθούς, που μαγεύουν με τα χρώματά τους. Ουσιαστικά αποτελεί έναν κοινό χώρο, από γεωμορφική άποψη, με το γειτονικό Κας της σημερινής Τουρκίας, από το οποίο απέχει ελάχιστα. Δεν είναι σπάνιο οι ταξιδιώτες να συνδυάζουν την γνωριμία με την Λυκία, κάνοντας την βόλτα με καΐκι μέχρι το Κας, το – τουρκικό – νησί του Αγίου Νικολάου και τα παράλια απέναντι. Το Καστελόριζο υπήρξε για πολλές δεκαετίες το κρυφό σμαράγδι των Ιταλών, πολλοί από τους οποίους την δεκαετία του 1970 έχτισαν εδώ μικρές επαύλεις, διαλέγοντας την διακριτική ομορφιά αυτού του ανατολικού στολιδιού.


Ο Γύρος του Καστελόριζου και το Κορδόνι
Κορδόνι ονομάζεται ο πανέμορφος μόλος του λιμανιού και είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες βόλτες! Μικρά ουζερί και παραδοσιακές, νησιώτικες ταβέρνες, περιμένουν να προσφέρουν στον ταξιδιώτη πεντανόστιμα θαλασσινά πιάτα, με μοναδική φιλοξενία, χαμόγελο, και βέβαια, απλές και σοφές συνταγές. Βέβαια είναι μεγάλη απόλαυση να κάνει κάποιος τον γύρο του νησιού, που περιλαμβάνει και επίσκεψη για μπάνιο στο νησί της Ρω, αλλά και επίσκεψη στο μαγεμένο Γαλάζιο Σπήλαιο. Το Καστελόριζο είναι ο ορισμός της απλότητας, της πανάρχαιας σοφίας, της αιώνιας αγάπης για την ζωή, και την θάλασσα βέβαια. Ένα νησί…ζεν θα λέγαμε! Για να καταλάβετε την νοοτροπία των κατοίκων του Καστελόριζου, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον πειρασμό να σας διηγηθούμε μια προσωπική εμπειρία, που μας έκανε να τους λατρέψουμε, μαζί με το πανέμορφο νησί. Ως ταξιδιώτες ήμασταν πριν χρόνια παρέα στο λιμάνι για ουζάκι, και φυσικά, η κουβέντα γύρισε στα πολιτικά και την διεθνή κατάσταση. Μπροστά μας μάτιζε τα δίχτυα του ένας συμπαθέστατος ψαράς και μας άκουγε να ανησυχούμε, ως συνήθως. Και όταν θεώρησε πως άκουσε αρκετά, μας είπε: «μην φοβάστε σαν να είσαστε παιδιά. Τίποτα δεν παθαίνουμε. Έχω δει εγώ εδώ ρωμαίους, έχω δει ενετούς, τούρκους, γερμανούς, ιταλούς. Εδώ είμαι και εγώ, και το νησί»! Αν προσέξατε, εννοεί ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος, από την βαθιά αρχαιότητα μέχρι σήμερα! Και μήπως, δεν είναι; Αυτό το άρθρο το αφιερώνουμε σε αυτόν τον πάνσοφο ψαρά με όλη μας την αγάπη.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Το Καστελόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκώς (5 ώρες) και αεροπορικώς (25 λεπτά) με τη Ρόδο. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι.
Καστελλόριζο Αεροδρόμιο
Διεύθυνση:
85111 Megisti Kastelorizo,
GREECE
Τηλ: +30 (0)22460 49250
Φαξ: +30 (0)22460 49250
Ιστότοπος: www.hcaa-eleng.gr/kastelor.htm

newsit

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble