ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την πιο μεγάλη κρίση»


«Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ», εκτιμά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, σε μια απόλυτα τεκμηριωμένη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με αποδέκτες 5 Υπουργούς.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη 158 ακυρώσεις δρομολογίων για το 2017 και εκτιμά ότι η πτώση θα είναι της τάξης του 30%.

Επισημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού των επιβατών για το 2016 ήταν συγκυριακή και οφείλεται στα γεγονότα στην Τουρκία, γεγονός που ανάγκασε πολλές εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Η τάση που διαφαίνεται, όμως, για το 2017 και τις επόμενες χρονιές είναι η συρρίκνωση της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Ο Μάνος Κόνσολας δεν περιορίζεται μόνο στην επισήμανση και στην καταγραφή των προβλημάτων και των εμποδίων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, αλλά καταθέτει και μια σειρά προτάσεων όπως:

1ον: Σύσταση Διϋπουργικού Οργάνου, το οποίο σε συνεργασία με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας θα λάβει αποφάσεις στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης της κρουαζιέρας.

2ον: Άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, όπως το γεγονός ότι δεν ισχύει στην Ελλάδα το αφορολόγητο για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

3ον: Βελτίωση των λιμενικών υποδομών με παράλληλη βελτίωση και ενίσχυση της ανταγωνιστκότητας των υπηρεσιών που θα παρέχουν τα λιμάνια μας στα κρουαζιερόπλοια και για τις οποίες θα είναι αρμόδια ενιαία αρχή.

4ον: Ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείων μας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για να διευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

5ον: Βελτίωση του συντονισμού τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού και αστυνομίας ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία οι επιβάτες της κρουαζιέρας.

6ον: Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.

7ον: Δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας και του ΣΕΠΕ.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά, επίσης, από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού (Λέσβος, Κως, Χίος, Σάμος και Λέρος) και υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «ανάπτυξη της κρουαζιέρας και hot spot σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς είναι έννοιες ασύμβατες».

Αφήστε τα σχόλια σας

σχόλια

0 Shares
Share
Tweet
Share
+1
Pin
Stumble